Incompany cursus Crowd Safety

Deze cursus wordt verzorgd door professor G. Keith Still en voldoet aan de normen en eisen van het IIRSM programma van Manchester Metropolitain University (HBO-niveau). Na een succesvolle afronding van de cursus, door het bijwonen van de opleiding, kan de deelnemer kiezen om een academische opdracht te maken waarbij de opgedane kennis wordt toegepast. Een succesvolle afronding van de opdracht biedt de deelnemer aansluiting op het programma Master of Science Crowd Safety and Risk Analysis (MSc, Manchester Metropolitan University). De cursus wordt in Nederland en België exclusief aangeboden door het Event Safety Institute.

Deze cursus wordt ook als eLearning level 5 aangeboden. Daarnaast is er ook een eLearning level 3 beschikbaar.

Unieke internationale cursus van prof. dr. Keith Still (UK)

Als u verantwoordelijk bent voor de veiligheid op publiek toegankelijke locaties, moet u in staat zijn om principes en inzichten op het vakgebied van Crowd Science te kunnen toepassen. Deze stelling van professor Keith Still kan moeilijk worden ontkend. Crowd Safety staat centraal bij het plannen van het evenement en de overwegingen die gemaakt moeten worden bij het kiezen, inrichten en beoordelen van de veiligheid van een evenementlocatie. Eenieder die vanuit een private rol of een publieke verantwoordelijkheid betrokken is, moet kunnen begrijpen welke risico’s een rol spelen en hoe er kan worden omgegaan met de specifieke veiligheidsrisico’s rondom mensenmenigten. Het Event Safety Institute biedt exclusief voor Nederland en België deze internationaal geaccrediteerde cursus op HBO-niveau voor professionals. De cursus wordt verzorgd door Keith Still, samen met docenten van het Event Safety Institute.

Doel van de cursus

Het ontwikkelen van meer bewustzijn over het gedrag van mensenmassa’s en individuen in de massa, en hun reacties op bepaalde ontwikkelingen. De cursus geeft ook inzicht in hoe publieksgedrag kan worden gemodelleerd en hoe bepaalde technieken die bijdragen aan publieksveiligheid kunnen worden toegepast.

Leerdoelen

Na het volgen van de cursus kan de deelnemer:

 • gevaarlijke situaties voor het plannen en beoordelen van evenementen herkennen (Crowd Risk Analysis)
 • massagedrag in de complexe en gebouwde omgeving begrijpen, onder normale omstandigheden en in noodsituaties
 • een evenement in fases modelleren (instroom, circulatie, uitstroom) en factoren die van invloed zijn herkennen (design, informatie en management)
 • risicoanalyses uitvoeren voor het plannen, ontwerpen en managen van ruimtes waar mensenmassa’s zich verzamelen en verplaatsen
 • richtlijnen toepassen voor het managen van publieksbewegingen voor uiteenlopende typen locaties
 • verwoorden welke factoren bepalend zijn voor de risico’s en veiligheid van mensenmassa’s

Tijdens de cursus passen we de beschikbare kennis over Crowd Safety and Risk Analysis toe op uw case studies en evenementen. Daarbij gaat het onder meer over: hoe en wanneer uw bezoekersaantal een kritische grens bereikt, en hoe de effecten van design, informatie en management het gedrag van uw bezoekers beïnvloedt. Dit zijn vitale onderdelen voor het begrijpen van publieksveiligheid op uw evenement. We helpen uw team individueel of collectief om mensenmassa’s te begrijpen, om de benodigde veiligheidsplannen te maken, en om vredige protesten te interpreteren en ermee om te gaan. Juist door de cursus op uw eigen locatie te volgen, kan uw team samen leren en de kennis op de eigen praktijk toepassen.

 • Doelgroep: eenieder die betrokken is bij crowd management van publieksevenementen en openbare manifestaties, de inrichting van evenementlocaties en het bepalen van maatregelen die publieksbewegingen bij evenementen, stadions en andere uitgaansgebieden beïnvloeden. (medewerkers en adviseurs van evenementenbureaus, producenten, beveiligingsorganisaties, politie, veiligheidsregio’s, gemeenten, architectenbureaus, pretparken, concerthallen en stadions)
 • Omschrijving: opleiding tot crowd safety specialist met kennis van Crowd Risks, Safety Engineering, Crowd Dynamics, Emergency Planning. De deelnemer leert werken met verschillende modellen voor risicoanalyse en management, waaronder het DIM-ICE model en de RAMP analyse.
 • Vereiste voorkennis: HBO werk- en denkniveau, met basiskennis van crowd safety (zie cursusaanbod ESI)
 • Inhoud: lesmateriaal, oefencasussen, examen (sheets en achtergronddocumentatie worden digitaal verstrekt)
 • Prijs: op aanvraag
 • Duur: 3 dagen
 • Aantal deelnemers: maximaal 20
 • Begeleiding: Prof. dr. Keith Still (Engelstalig) of drs. Syan Schaap, Frank Wijnveld en Harold Salomons (Nederlandstalig)

Dag 1

1 Introductie in Crowd Science

2 DIM-ICE risicoanalyse

3 Dynamiek van Crowds – theorie en oefencasussen

4 Modelleren van crowds voor evenementen (met groepsoefening)

5 RAMP-analyse: theorie en oefening

6 Monitoren van crowds – theorie en praktijksituaties

7 De kunst van het misleiden, modelgebruik en wachtrijen


Dag 2

8 Crowd risicoanalyse: menselijk gedrag, risicoperceptie en gevolgen incidenten

9 Site-ontwerp en netwerkanalyse (met groepsoefening)

10 Uitstroomanalyse evenement (met groepsoefening)

11 Respons op calamiteiten (met oefening)

12 Simuleren van crowds en gebruik simulatiestudies

13 Analyse voor besluitvorming: Decision Support Matrix

14 Crowd Safety in noodsituaties: van planning naar uitvoering


Dag 3

15 Samenvatting van de cursus

16 Uitleg over het toepassen van de theorie op eigen casuïstiek

17 Groepsgewijze toepassing van de modellen

16 Presentaties van de resultaten door de groepen

18 Afsluiting met uitleg over de eindopdrachten

keith_still_bucks_new_universityG.K. (Keith) Still is Professor of Crowd Science en sinds 1999 geeft hij uiteenlopende opleidingen en trainingen over Crowd Safety and Risk Analysis aan professionals in de evenementenwereld en binnen de overheid (gemeente, hulpdiensten, regionale en nationale overheden). Hij was verder onder meer expert witness na verschillende crowd disasters en was als adviseur betrokken bij de aanpak van verschillende complexe vraagstukken rond mensenmenigten en veiligheid. Persoonlijke website Keith Still

In contact met ESI

Heb je vragen of wil je meer informatie?

Je kunt bellen naar ESI op 085 - 401 8122. Wil je dat een adviseur van ESI contact met je opneemt? Laat dan hieronder jouw gegevens achter.