Introduction to Crowd Science

Let op dit: dit betreft een Engelstalige eLearning. De cursus wordt sinds 2019 onder een unieke licentie van professor Still in het Nederlands verzorgd door de docenten van het Event Safety Institute. Klik hier voor de Nederlandstalige klassikale cursus.

Deze Engelstalige cursus wordt online verzorgd door professor G. Keith Still. Tijdelijk ontvang je bij inschrijving voor deze eLearning het boek ‘Introduction to Crowd Science’ van professor dr. G. Keith Still cadeau.

Specialistische cursus voor event professionals en overheden

introcrowdscienceAls je verantwoordelijk bent voor de veiligheid op publiek toegankelijke locaties, moet je in staat zijn om principes en inzichten op het vakgebied van Crowd Science te kunnen toepassen. Deze stelling van professor Keith Still kan moeilijk worden ontkend. Crowd Safety staat centraal bij het plannen van het evenement en de overwegingen die gemaakt moeten worden bij het kiezen, inrichten en beoordelen van de veiligheid van een evenementlocatie. Eenieder die vanuit een private rol of een publieke verantwoordelijkheid betrokken is, moet kunnen begrijpen welke risico’s een rol spelen en hoe er kan worden omgegaan met de specifieke veiligheidsrisico’s rondom mensenmenigten. Het Event Safety Institute biedt exclusief voor Nederland en België deze internationaal geaccrediteerde cursus op HBO-niveau voor professionals. 

Doel van de cursus

Het ontwikkelen van meer bewustzijn over het gedrag van mensenmassa’s en individuen in de massa, en hun reacties op bepaalde ontwikkelingen. De cursus geeft ook inzicht in hoe publieksgedrag kan worden gemodelleerd en hoe bepaalde technieken die bijdragen aan publieksveiligheid kunnen worden toegepast.

Door de eLearning te volgen kan je deze cursus in je eigen tempo doorlopen.

Leerdoelen

Na het volgen van de cursus kan de deelnemer:

 • gevaarlijke situaties voor het plannen en beoordelen van evenementen herkennen (Crowd risicoanalyse);
 • massagedrag in de complexe en gebouwde omgeving begrijpen, onder normale omstandigheden en in noodsituaties;
 • een evenement in fases modelleren (instroom, circulatie, uitstroom) en factoren die van invloed zijn herkennen (design, informatie en management);
 • risicoanalyses uitvoeren voor het plannen, ontwerpen en managen van ruimtes waar mensenmassa’s zich verzamelen en verplaatsen;
 • richtlijnen toepassen voor het managen van publieksbewegingen voor uiteenlopende typen locaties;
 • verwoorden welke factoren bepalend zijn voor de risico’s en veiligheid van mensenmassa’s.

Certificaat en accreditatie IIRSM en Highfield

De cursus is geaccrediteerd door het IIRSM en Highfield Qualifications op Level 5 (HBO-niveau). Door het afronden van de cursus met twee schriftelijke eindopdrachten krijg je recht op het Certificate of Achievement. Doe je dit niet, dan ontvang je het Certificate of Attendance.

 • Doelgroep: eenieder die betrokken is bij crowd management van publieksevenementen en openbare manifestaties, de inrichting van evenementlocaties en het bepalen van maatregelen die publieksbewegingen bij evenementen, stadions en andere uitgaansgebieden beïnvloeden. (medewerkers en adviseurs van evenementenbureaus, producenten, beveiligingsorganisaties, politie, veiligheidsregio’s, gemeenten, architectenbureaus, pretparken, concerthallen en stadions)
 • Omschrijving: opleiding op HBO-niveau tot crowd safety specialist met kennis van crowd risico’s, inrichten van locaties, dynamiek in menigte en noodplanning. De deelnemer leert werken met verschillende modellen voor risicoanalyse en management, waaronder het DIM-ICE model en de RAMP analyse
 • Vereiste voorkennis: HBO werk- en denkniveau. Bij voorkeur heb je in jouw werk ervaring met crowd management-vraagstukken
 • Inhoud: online lesmateriaal, online oefencasussen, online examen (sheets en achtergronddocumentatie worden digitaal verstrekt) en je ontvangt het boek van Keith Still
 • Duur: 15 online modules die je op eigen tempo kunt volgen
 • Prijs:
  • eLearning: € 730,00 ex btw per persoon (alleen voor Nederland en België)
  • klassikale opleiding: € 1495,00 ex btw per persoon
 • Start: nadat de facturatie is voldaan kan je starten met de eLearning

Ben je van plan om je in te schrijven voor deze module en heb je vragen op het gebied van faciliteiten voor toegankelijkheid, dan kan je mailen naar info@esi.email.

De eLearning is onderverdeeld in verschillende modules. De modules die gegeven worden zijn de volgende;

1 Introductie in Crowd Science

2 DIM-ICE risicoanalyse

3 Dynamiek van Crowds – theorie en oefencasussen

4 Modelleren van crowds voor evenementen (met groepsoefening)

5 RAMP-analyse: theorie en oefening

6 Monitoren van crowds – theorie en praktijksituaties

7 De kunst van het misleiden, modelgebruik en wachtrijen

8 Crowd risicoanalyse: menselijk gedrag, risicoperceptie en gevolgen incidenten

9 Site-ontwerp en netwerkanalyse (met groepsoefening)

10 Uitstroomanalyse evenement (met groepsoefening)

11 Respons op calamiteiten (met oefening)

12 Simuleren van crowds en gebruik simulatiestudies

13 Analyse voor besluitvorming: Decision Support Matrix

14 Crowd Safety in noodsituaties: van planning naar uitvoering

15 Samenvatting van de cursus

keith_still_bucks_new_universityG.K. (Keith) Still is Professor of Crowd Science en sinds 1999 geeft hij uiteenlopende opleidingen en trainingen over Crowd Safety and Risk Analysis aan professionals in de evenementenwereld en binnen de overheid (gemeente, hulpdiensten, regionale en nationale overheden). Hij was verder onder meer expert witness na verschillende crowd disasters en was als adviseur betrokken bij de aanpak van verschillende complexe vraagstukken rond mensenmenigten en veiligheid. Klik hier voor de persoonlijke website Keith Still.

‹ Terug naar workshops & opleidingen Introduction to Crowd Science

Inschrijven

Tickets

€ 730,00 Excl. BTW

Registration Information