YouTube-sterren die hordes fans uitnodigen om hen te komen bezoeken, is een erkend fenomeen en wordt ook als zodanig behandeld. Het fangedrag dat gekoppeld is aan populaire artiesten op TikTok maakt dat dit probleem weer helemaal terug is. Veel beroemde artiesten hebben fans die er alles aan zullen doen om vooraan te staan bij een concert. Video’s op TikTok tonen geobsedeerde fans die meer dan 14 uur in de rij staan om de perfecte plek te bemachtigen (lees: een clip of foto met je idool). Deze wachtrijcultuur in combinatie met een toenemend aantal showstops is zorgwekkend, schrijft Lucy Harbron op vice.com.
De typische fancultuur rond populaire artiesten gaat tientallen jaren terug en voert terug tot de Beatle-mania in de jaren zestig. De sfeer van de wachtrij en gezelligheid voorafgaand aan het concert worden als een heilig ritueel gezien. Dit zien we ook op TikTok: muzikant Phoebe Bridgers die zich zorgen maakt over haar publiek, wat resulteert in klagende fans die het een “shitshow” noemen. De onrust lijkt mensen meer te raken dan voorheen.
Poppy, 17 jaar oud, ging naar de show van Phoebe Bridgers in Birmingham. Ze herinnert zich drie mensen die flauwvielen, iemand die overgaf en een ander die zelfs onwel werd, resulterend in meerdere showstops. Onlangs werd evenementenlocatie Sportpaleis in Antwerpen (België) bekritiseerd door fans van Billie Eilish, die de beveiliging “inhumaan” noemden. Fans gaven het Sportpaleis de schuld van flauwvallende mensen 12 uur vóórdat de deuren opengingen en het evenementpersoneel arriveerden. De locatie riep mensen specifiek op om niet te vroeg te komen, zich voor te bereiden op warme weersomstandigheden en voldoende water en eten mee te nemen. Dit roept de vraag op: zijn de exploitanten van evenementlocatie verantwoordelijk voor het gedrag van fans die extreem vroeg arriveren?
Tekst gaat verder onder de video.
Wie is verantwoordelijk?
Alice James, productiemanager en docent crowd management en evenementveiligheid aan de University of Westminster, zegt dat mensen die vroeg in de rij staan altijd moet worden erkend als een veiligheidsprobleem. Ze maakt zich vooral zorgen om jongere fans die de avond voorafgaand aan een show al in de rij staan. Sommige locaties bevinden zich in steden waar ze betwijfelt of fans veilig zijn terwijl ze buiten staan te wachten. James voegt toe: “Is er een zorgplicht van de beveiliging om er ook ’s nachts zijn? En wie betaalt deze extra veiligheidskosten? Is dat de verantwoordelijkheid van de artiest of van de locatie?”
De Roundhouse-locatie in Londen implementeerde haar eigen maatregel, 24-uurs beveiliging, om veiligheid en welzijn te garanderen zodra fans in de rij beginnen te staan. De verschrikkelijke tragedie die plaatsvond op het Astroworld Festival in 2021, heeft als positief effect dat meer artiesten zich bewust zijn van risico’s en eerder een showstop instellen. Plots is er wereldwijde media-aandacht voor artiesten die hun shows stopzetten en is de veiligheid van het publiek steeds meer een hot topic geworden op sociale media. Desalniettemin lijkt het erop dat fans op sociale media de organisatoren, locaties en hun beveiligingspersoneel de schuld geven.
Gedrag van menigte
Alice James bespreekt ook hoe het gedrag van het publiek is veranderd na COVID-19. Veel jonge mensen proeven nog maar net van het nachtleven en van grote evenementen, zonder enige ervaring met mensenmassa’s. Aangezien TikTok volstaat met video’s van fans die “pronken” met hoeveel uur ze in de rij stonden om vooraan te staan, is het geen verrassing dat dit resulteert in concurrerend gedrag. Het is moeilijk om fans te ontmoedigen om niet in de rij te gaan staan als anderen op TikTok precies hetzelfde gedrag vertonen.
Beloond worden voor vroeg in de rij staan, flauwvallen of een showstop veroorzaken lijkt iets geks. Toch zijn er meerdere video’s op TikTok die laten zien dat fans gratis merchandise ontvangen nadat ze zijn flauwgevallen of zelfs artiesten die aanbieden om fans te ontmoeten die na de show onwel zijn geworden. Dit kan allemaal gedaan worden met de beste bedoelingen, maar het schept wel een omgeving waarin fans opzettelijk gewond raken alleen maar om de artiest te ontmoeten.
Fan Poppy zei expliciet dat artiesten die hun show niet stopzetten voor iemand die flauwvalt, de gevoelens van de fans richting de artiest zeker zouden beïnvloeden. Dit legt direct de druk van de veiligheid van het publiek en de reputatie op de schouders van de muzikanten. De artiest vormt een ‘guiding light’ en heeft de meeste impact op het gedrag van fans. Een lastige discussie, want geen enkele artiest zou ondankbaar willen lijken richting fans voor de liefde die zij tonen. Toch moeten we hierover de discussie aangaan, als muzikanten niet vast willen komen te zitten in de gevolgen die de obsessie van hun eigen fans heeft.
Dit artikel is gebaseerd op het originele artikel op vice.com.