Conferentie Evenementenhulpverlening: inzichten geven voer voor discussie

Conferentie Evenementenhulpverlening: inzichten geven voer voor discussie

Een blog van Camiel Wijtvliet, Event Safety Institute

Op donderdag 9 mei 2019 vond de conferentie ‘De toekomst van Evenementenhulpverlening’ van het Rode Kruis plaats. Namens ESI ben ik naar Zeist afgereisd om deze conferentie bij te wonen. Er waren meerdere interessante sprekers, waarvan meerdere dingen mij zijn bijgebleven en waarvan ik vind dat ze voer voor discussie zouden kunnen/ moeten zijn.

Heat strokes

Chris Troyanos (Medisch coördinator Boston Marathon) en Joost Fonville (drijvende kracht achter ijsbaden bij oververhitting) spraken over Heat Strokes, ook wel hitteberoertes genoemd. Door hun overtuigende verhaal ben ik wat verder in dit ‘fenomeen’ gedoken, want er overlijden regelmatig mensen bij hardloopwedstrijden (Marathon Rotterdam 2006, 2012 en 2019, Dam tot Damloop 2009, 2014 en 2016, Tilburg Ten Miles 2011, City-Pier-City Loop in Den Haag 2015). In het nieuws lezen we achteraf dat het gaat om een hartstilstand. Wat er echter niet bij verteld wordt, is dat deze vaak het gevolg zijn van zo’n Heat Stroke. Een Heat Stroke komt dus vaak voor en hierbij is een juiste en snelle behandeling van levensreddend belang.

Wat is een Heat Stroke en hoe komt het tot stand?

Een Heat Stroke betekent dat het lichaam overtollige warmte niet meer kwijt kan door de normale mechanismen (denk aan zweten). Hierdoor kan de kerntemperatuur van ons lichaam gevaarlijk hoog oplopen. Als gevolg hiervan wordt een mens moe, ook wel warmte-uitputting genoemd. Onze natuurlijke reactie zou zijn om verkoeling te zoeken, door in de schaduw te gaan zitten en wat te drinken. Door muziek en juichende mensen aan de zijlijn krijg je als hardloper een extra adrenaline-boost. Hierdoor geven lopers vaak geen gehoor aan deze impulsen en rennen zij door. De warmte-uitputting kan dan veranderen in een hitteberoerte. Bij een hitteberoerte vallen de koelfuncties van het lichaam uit en dan kan de temperatuur snel tot dodelijke hoogtes stijgen.

Hoe kunnen we heatstrokes voorkomen en hoe moeten we ze behandelen?

Als hardloper moet je je eigen grenzen leren kennen. Zorg dat je goed uitgerust bent, voldoende drinkt, de juiste sportkleding draagt en goed getraind hebt. Het is echter moeilijk om bij jezelf een beginnende Heat Stroke te herkennen. Een van de beste manieren om een Heat Stroke te voorkomen is daarom het innemen van een pil die je temperatuur opneemt. Dit is zeer nauwkeurig doordat de pil in je lichaam zit. Deze pil geeft dan in een applicatie op je mobiele telefoon aan wanneer je lichaamstemperatuur te hoog begint te worden. Dan word je als loper in staat gesteld om tijdig actie te ondernemen.

Mocht een hardloper alsnog een Heat Stroke krijgen, dan is volgens onderzoek van Joost Fonville in samenwerking met de Radboud Universiteit een ijsbad de beste manier om een Heat Stroke te behandelen. Een persoon wordt dan door geneeskundig personeel 10 tot 15 minuten verzorgd in een ijsbad en zo kan de lichaamstemperatuur snel met 3 tot 4 graden zakken. In een ijsbad kan maar één persoon tegelijk geholpen worden. Toch worden er maar weinig tot geen ijsbaden ingezet bij hardloopwedstrijden in Nederland. Waar de Boston Marathon tientallen ijsbaden heeft langs het gehele parcours (vanaf 7 kilometer tot en met aan de finish), heeft de Marathon van Rotterdam dit jaar als test één ijsbad bij de finish gehad. Onderschatten we in Nederland het risico op een Heat Stroke te veel? Moeten gemeenten, met het oog op extreem weer, ijsbaden in het vergunningsproces verplichten vanaf een bepaalde temperatuur? Deze discussie mag zeker worden gevoerd.

Drugs gerelateerd patiënten behandelen op een dancefeest

Lars van Driel van Eerste Hulp Bij Drank en Drugsongevallen (EHBDD) gaf een presentatie over verschillende typen drugs gerelateerde risico’s op een evenement. Hij gaf aan dat bij drugs een driehoeksverhouding is tussen de uitwerking van een drug, de setting waarin de persoon zich bevindt en het gevoel van de persoon die de drug neemt. Verandert de setting of het gevoel, dan verandert ook de uitwerking van een drug. Deze verandering kan een persoon angstig maken, waardoor hij of zij door de EHBO geholpen zal worden. Volgens Lars is het belangrijkste om de angst weg te halen.

In veel gevallen wordt een persoon dan naar de EHBO-post gebracht, waar hij of zij vaak terechtkomt in een tent met felle witte TL-verlichting. Dit zal de angst alleen maar versterken zegt Lars, evenals het op de rug leggen van de persoon. De borstkas zal namelijk door deze positie meer druk op het hart uitoefenen, waardoor de persoon zijn/haar hart alleen maar harder hoort kloppen. Dit zorgt vaak voor een ambulancerit naar het ziekenhuis. Lars pleitte er in zijn presentatie voor om te kijken of dergelijke gevallen niet beter op het evenementterrein geholpen kunnen worden. Hierdoor verander je zo min mogelijk aan de setting en aan het gevoel en kun je een persoon waarschijnlijk ook beter rustig en minder angstig krijgen. Ik vond het een zeer interessante theorie en vind dat ook dit voer voor discussie zou mogen zijn.

Meer nieuws ›