Syan Schaap op BNR over groeiend tekort aan beveiligers

Syan Schaap op BNR over groeiend tekort aan beveiligers

Op de vroege ochtend van donderdag 8 maart werd Syan Schaap geïnterviewd door BNR Nieuwsradio over het onderwerp: “Beveiligingsbedrijven worstelen met personeelstekort”.

 

Luister hier naar het Radio interview met Syan Schaap

 

Beveiligingsbedrijven worstelen met een personeelstekort, met als gevolg dat stagiairs worden ingezet als volwaardige beveiligers. Dat meldt de Vereniging Beveiligingsorganisaties Nederland (VBe NL), brancheorganisatie voor ondernemers in de beveiliging.

ANP FOTO/MARCEL HEMELRIJK

Bij onverwachte situaties zijn deze vrijwilligers onvoldoende toegerust voor het echte werk, zegt Peter Hoes, voorzitter VBe NL en directeur van Alpha Security. ‘Je merkt dat stagiairs hebben niet de ervaring en niet het opleidingsniveau dat we graag willen zien. Dat levert automatisch risico’s op dat er bepaalde dingen gebeuren op evenementen die je met ervaren beveiligers gewoon zou kunnen voorkomen’, stelt hij.

 

Hele BV Nederland heeft een tekort

 

Hoes ziet overal tekorten, niet enkel in de beveiligingsbranche. ‘De tekorten komen met name doordat veiligheid steeds breder wordt gevraagd.’ Uit cijfers blijkt dat het aantal beveiligingsbedrijven fors stijgt: in 2013 waren het er 2.761, inmiddels zijn het er 3.643. Het is dan ook vrij eenvoudig om in Nederland zo’n bedrijf te beginnen. De VBe werkt zelf met een door een externe partij toe te kennen kwaliteitslabel, waar de leden aan moeten voldoen. Daar hoort ook een screening bij, maar dat weten eindgebruikers vaak niet; die gaan gewoon voor een goedkoop bedrijfje.

Hoes roept gemeenten op om niet in zee te gaan met beveiligers die niet aan de kwaliteitseisen voldoen. Door de branche weer positiever naar voren brengen hoopt Hoes weer meer mensen te interesseren voor een baan in de beveiliging en kunnen evenementen betere beveiligers inzetten.

 

Lokale evenementen zijn de dupe

 

Volgens Syan Schaap van het Event Safety Institute zijn vooral lokale evenementen de dupe van dit probleem, omdat daar vaak maar weinig budget is. Hij ziet een samenkomst van drie problemen: ‘Evenementen worden steeds groter en er zijn er steeds meer, gemeenten kijken steeds kritischer naar wat nodig is wat betreft beveiliging en de politie trekt zich terug. Dat is een natuurlijke ontwikkeling, maar iemand anders moet die taken dan wel overnemen.’

 

Bron: www.BNR.nl, door Bastiaan Kleinjan en Thijs BaasBeveiligingsbedrijven worstelen met personeelstekort.

Heeft u vragen n.a.v. het interview met Syan Schaap of wilt u in contact komen met ESI? Stuur een e-mail naar info@esi.email.

Meer nieuws ›