Workshop ESI Jaarcongres: Sturen op drukte, praktijkervaringen uit stad en land

Workshop ESI Jaarcongres: Sturen op drukte, praktijkervaringen uit stad en land

Het ESI jaarcongres staat als altijd in het teken van evenementenveiligheid. Nieuw is dat vanaf dit jaar ook de ontwikkelingen rond bezoekersmanagement en druktebeheersing in binnensteden en op toeristische hotspots onder de aandacht komen. In de workshop: Sturen op drukte, praktijk ervaringen uit stad en land nemen we bezoekersmanagement onder de loep.

Dit jaar zijn er weer drie workshop rondes met verschillende workshops om uit te kiezen. Tijdens de workshop ‘Sturen op drukte, praktijkervaringen uit stad en land’ neemt ESI-adviseur Kennly Vink de deelnemers mee in de mogelijkheden voor het actief sturen op gedrag en drukte op populaire vrijetijdshotspots en toeristische trekpleisters. Zij spreek met gastspreker Claire Laarman, gemeente Den Haag, over de ervaringen die in de afgelopen maanden zijn opgedaan en de plannen die zij hebben voor de komende periode voor de binnenstad en het kustgebied.

Den Haag

Tactisch coördinator Crowd Control Claire Laarman vertelt over de maatregelen in de gemeente Den Haag. Waarbij naar voren komt dat drukte niet altijd zit in aantallen. Druktemanagement heeft in Den Haag geleid tot het opstellen van stadsbrede druktescenario’s waarbij iedere dienst betrokken is en zijn/haar preventieve bijdrage levert om de drukte in goede banen te leiden. Door voor te denken over druktescenario’s zijn risico’s voorzienbaar en beheersbaar geworden. Gemeente Den Haag blijft inzetten met een projectgroep drukte die geregeld nog bijzonderheden ontdekt en aanpakt, zelfs wanneer de borden met de afstandsnorm naar het archief zijn verplaats.

Centrale vraag: wat is drukte?

Een belangrijke vraag tijdens deze workshop is: ‘wat is drukte?’ Door wie wordt een scenario als druk beoordeeld? Zijn dat bewoners, ondernemers of medewerkers OOV? Welke beelden vormen het druktebeeld? Zijn dat telcamera’s, bezette parkeerplaatsen of mensen op locatie? Wanneer is drukte gewenst en wanneer wordt het een uitdaging? Welke rol speelt de media hierin? Claire Laarman geeft terecht aan: ‘het probleem zit hem niet altijd het aantal mensen, maar het gedrag dat daaruit voortvloeit’. Zij zal de centrale vraag vanuit haar ervaringen beantwoorden.

Voor wie?

Voor iedereen die betrokken is bij druktebeheersing in de openbare ruimte of verantwoordelijk is voor bezoekersmanagement op andere drukke locaties.

Het ESI Jaarcongres vindt plaats op 12 april 2022 in Zwolle in congres centrum Lumen. Meer weten over het ESI Jaarcongres? Klik hier.

Meer nieuws ›