Workshop ESI Jaarcongres 2023: wat leren we van Astroworld en Seoul?

Workshop ESI Jaarcongres 2023: wat leren we van Astroworld en Seoul?

Op donderdag 9 maart 2023 vindt in theater Flint in Amersfoort het ESI Jaarcongres 2023 plaats. Als altijd staat het congres in het teken van de laatste ontwikkelingen op het gebied van evenementenveiligheid. We zullen middels interviews met de sprekers meer informatie geven over het workshopaanbod. We introduceren met veel genoegen de tweede workshop: wat leren we van Astroworld en Seoul?

Syan Schaap, directeur van het Event Safety Institute, zal samen met Roderick van Gelder, ESI-trainer in Australië en auteur van de Australian Entertainment Safety Resource Guide, op het ESI Jaarcongres een workshop verzorgen over de lessons learned van de incidenten tijdens het Astroworld Festival en Halloween in Itaewan (Seoul, Zuid-Korea).

Doel van de workshop is om praktische lessen te trekken van de crowd-incidenten tijdens het Astroworld Festival op 5 november 2021 en de Halloweenviering in de wijk Itaewan in de Koreaanse hoofdstad Seoul op 29 oktober 2022. Tijdens het Astroworld Festival in de buurt van Houston (Texas) veranderde de sfeer toen er enorme druk in de menigte ontstond, met meerdere doden en ernstige gewonden tot gevolg. En het incident tijdens de Halloweenviering in Itaewan kwamen meer dan 150 mensen om het leven, toen zij verdrukt raakten in een smalle steeg.

Er komen in Nederland gelukkig niet zo vaak voor grote incidenten voor. We moeten echter wel blijven leren van incidenten elders op de wereld. Volgens Syan mogen mensen de workshop niet missen: “De incidenten tijdens Astroworld en in Seoul tonen ieder op hun eigen manier een aantal belangrijke gevaren aan welke kunnen opspelen bij het organiseren van evenementen.”

Verlies van kennis

Syan ziet in de evenementenwereld een groot verloop, waarbij vooral als gevolg van de COVID-pandemie veel kennis is verdwenen, die opnieuw moet worden opgebouwd. ‘’Er zijn kritische beperkingen in de inzetbaarheid van medewerkers voor cruciale functies op evenementen. Dit laat zien dat het belangrijk is dat een evenement in de planvorming al goed staat, maar ook dat er voldoende expertise en middelen beschikbaar zijn in de uitvoering.’’

In de fase van de uitvoering moet er nadrukkelijk aandacht zijn voor juiste toepassing van de plannen. “Er zou ook extra aandacht moeten zijn voor ‘red flagging’ tijdens een evenement. Elk personeelslid, die een taak heeft, moet doorhebben waar ze iets moeten melden als er iets niet klopt”, aldus Syan.

Tijdens de workshop van Syan en Roderick zullen deelnemers beelden bekijken om te leren van deze incidenten. Over het Astroworld Festival is recent een documentaire gemaakt, die veel ooggetuigenverslagen bevat. De expertise van crowd safety experts zal zoveel mogelijk betrokken worden in de leerpunten. “Na de gebeurtenissen in Seoul zijn er veel analyses geweest van experts die hun visie hebben gegeven over hoe dit zo mis kon gaan en de gevolgen. We zullen bespreken hoe deze leerpunten kunnen worden toegepast in het eigen werk.”

Aandacht voor samenwerking

Samenwerken aan veilige evenementen betekent bij dit soort incidenten dat je geen schotten moeten optrekken tussen de verschillende disciplines die betrokken zijn bij een evenement,” aldus Syan. Het is belangrijk om open te staan voor het nemen van gedeelde verantwoordelijkheid. Niet alleen voldoen aan regels, maar ook uitgaan van een maatschappelijke norm van wat er van je wordt verwacht en van de gedeelde verantwoordelijkheid om te waarborgen dat evenementen veilig moeten verlopen. Vanuit deze gedachte kan elke discipline zijn eigen bijdrage leveren. De overheid zal actief zichtbaar moeten blijven bij evenementen en andersom zal een organisatie hierover open moeten staan. Het open zijn naar elkaar over welke risico’s zichtbaar zijn en hoe je dit samen aanpakt.

Voor wie?

De workshop gaat in op incidenten die zijn voorgevallen tijdens evenementen in het buitenland en hoe wij daar in Nederland van kunnen leren. Dit maakt dat de materie per uitstek geschikt is voor mensen die zich bezighouden met grote festivals en stadsevenementen en/of leiding- en coördinatie geven op evenementen. Verder is de workshop ook interessant voor mensen die in de positie staan waar zij beslissingen moeten nemen over het verloop van een evenement.

Meer nieuws ›