Sportevenementen organiseren in coronatijd

Sportevenementen organiseren in coronatijd

We zitten nog midden in de tweede Coronagolf die over ons land gaat en het kabinet heeft afgelopen dinsdag voor twee weken nieuwe maatregelen afgekondigd. Sport beoefenen mag voorlopig niet meer in groepsverband. Het is zaak dat we juist nu voordenken over de periode waarin we straks weer meer mogen ondernemen. Adviseurs Ben Jan van der Klis, Camiel Wijtvliet en Roelf Pot verzamelen succesverhalen van sportevenementen die de afgelopen weken wel door konden gaan ondanks de corona maatregelen. Uit deze ervaringen komen een aantal factoren die de noodzakelijke basis zijn om in de komende maanden sportevenementen verantwoord te kunnen organiseren. Denk daarbij aan schaatsmarathons, toertochten of de fiets of op het ijs en wie weet een Elfstedentocht.

Sportieve bijeenkomsten kennen net als alle drukke plaatsen uitdagingen op het gebied van bezoekersmanagement. Na verschillende gesprekken met gemeenten wordt duidelijk dat vooral de start- en finishlocatie en de totale startprocedure een uitdaging is geworden. Denk aan registratieplicht van alle deelnemers, verplichte tijdslots voor aanwezigheid en starttijden, veel minder deelnemers en het opsplitsen in kleine(re) groepen.

Haken en ogen

Voor de vergunning zijn er ook extra haken en ogen bijgekomen. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan deelnemers dicht bij elkaar op de startlocatie te hebben. Er mogen geen side-events of opzwepende DJ’s optreden voor een groeps- warming-up. Ook (geen) omkleedruimten, minimale garderobe faciliteiten en direct vertrekken na het deelnemen zijn noodzakelijke vereisten geworden om niet te veel deelnemers op je startterrein te hebben.

De organisatoren van sportevenementen die met succes hun wedstrijd/evenement konden laten plaatsvinden hadden te maken met extra regels vanuit hun veiligheidsregio. Wil je een evenement gaan organiseren dan ontkom je er eigenlijk niet aan een doorstroomevenement te organiseren. Deelnemers komen in sportkleding, doen hun ding, een korte snack to-go voor onderweg naar de parkeerplaats / fietsenstalling en goede reis! Vergelijkbaar met een soort individuele tijdrit, maar dan anders. De clip over de Singelloop Enschede geeft een aardig beeld van hoe dat eruit ziet.

Schaatsen

Medewerkers van gemeenten die wij hebben gesproken, erkennen dat het schaatsseizoen de nodige hoofdbrekens zal gaan opleveren. Afstand houden op lange sloten en brede vaarten die door ons vlakke land gaan zal waarschijnlijk niet tot grote problemen leiden. Maar de locaties waar de enthousiastelingen massaal komen kijken of de schaatsen onderbinden en waar men in korte tijd allemaal het ijs op- of af wil kunnen mogelijk wel een zorgpunt worden.

Natuurlijk gaan we uit van de beste bedoelingen van elke individuele de schaatser, maar net als in winkels kan het soms te druk en mogelijk onverantwoord worden om daar op dat moment te gaan schaatsen of te gaan schouwen.

Crowd management

Er ligt een behoorlijke uitdaging in het verschiet voor gemeenten en veiligheidsregio’s, voor besturen van sportclubs (vooral schaats- en ijsverenigingen) en voor de sportbonden. Het is vooral duidelijk geworden dat voor het organiseren van sportwedstrijden en recreatieve evenementen crowd management voorlopig niet kan ontbreken.

Wil je meer weten over het omgaan met jouw deelnemers en toeschouwers, of wil je recente ervaringen met ons delen, dan nodigen we je uit om contact op te nemen met ons.

Meer nieuws ›