ESI al vijf jaar vaste partner voor planvorming en veiligheidscoördinatie op de Wereldhavendagen

ESI al vijf jaar vaste partner voor planvorming en veiligheidscoördinatie op de Wereldhavendagen

Op 2, 3 en 4 september 2022 vond de 45ste editie van de Wereldhavendagen plaats. Tijdens dit bekende, jaarlijks terugkerende maritieme evenement presenteren de haven en de industrie zich aan de bezoeker. Het evenement vindt plaats in de havens van Rotterdam en is verdeeld over de verschillende kades. Het Event Safety Institute was voor het vijfde jaar op rij betrokken als veiligheidsmanager.

Stichting Wereldhavendagen organiseert al jaren de Wereldhavendagen in Rotterdam, met het doel om de haven toegankelijk te maken voor jong en oud. Tegenwoordig wordt het gezien als de open dag van de Rotterdamse haven, waarin verschillende programmaonderdelen zijn verwerkt. De belangrijkste programmaonderdelen zijn kadepresentaties, excursies en nautische demonstraties.

Om de organisatie van het evenement goed te laten verlopen, huurt de organisatie extern professionele bedrijven in om haar te ondersteunen. We blikken terug op de ervaringen van deze editie.

Hitte

Het was behoorlijk warm tijdens het evenement, met temperaturen tot wel 30 graden. In het RIVM hitteprotocol voor evenementen staan richtlijnen voor organisatoren die zij kunnen aanhouden tijdens een evenement waar de temperaturen erg hoog oplopen. Vanaf een omgevingstemperatuur van 25 graden kunnen zij maatregelen nemen om gevaarlijke situaties door hitte te voorkomen. Dit is afhankelijk van het soort evenement, de doelgroep en de weersvoorspelling.

Bezoekers zijn tijdens de Wereldhavendagen door middel van boodschappen op tekstkarren eraan herinnerd om genoeg water te blijven drinken. Bij de EHBO-tenten waren, conform de Veldnorm Evenementenzorg, voldoende middelen aanwezig om af te koelen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Avondshow

De zaterdag wordt jaarlijks feestelijk afgesloten met een avondshow vol vuurwerk. Deze avondshow is met het oog op crowd management altijd het meest spannende moment.

Een groot aantal bezoekers neemt plaats op de Erasmusbrug om het vuurwerk te bekijken. De Erasmusbrug heeft aan beide kanten een voet- en fietspad waarop mensen kruislings langs elkaar heen bewegen. Om ongelukken te voorkomen, werden deze stromen gescheiden: fietsers en scooters aan de ene kant en wandelaars aan de andere kant van de brug.  Verkeersregelaars hielden samen met de beveiliging toezicht op de uitstroom wat het voor publiek veiliger maakte om terug naar huis te keren.

Onze bijdrage

Vanuit ESI werd de functie van veiligheidsmanager ingevuld. Ben Jan van der Klis is al vijf jaar actief tijdens de Wereldhavendagen. Hij “ontzorgde” de organisatie volledig aangaande safety & security in de voorbereiding, tijdens de showdagen en in de evaluatie van de Wereldhavendagen 2022. Ben Jan was namens de organisator de eerste contactpersoon naar de hulpdiensten, het beveiligingsbedrijf dat werkzaam was, de verkeersregelaars, de Reddingsbrigade, zowel op het water als op het land (inzet EHBO-teams) en alle andere direct en indirect betrokkenen. Als veiligheidsmanager was hij namens de organisatie lid van het multidisciplinaire veiligheidsteam (VT) dat gedurende de Wereldhavendagen actief was.  

Ondanks de hitte en het grote aantal bezoekers van de vuurwerkshow was deze editie wederom een succes. Elk jaar brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee, maar ook dit jaar kijken we weer terug op een geslaagde editie. ESI is verheugd om bij te hebben gedrag aan de 45ste editie van de Wereldhavendagen.

Meer nieuws ›