Een blog door: Kennly Vink
De Britse band Oasis hield haar grootste optreden op 10 en 11 augustus in 1996. In één weekend speelde de immens populaire band voor 250.000 mensen op het landgoed van Knebworth House, Hertfordshire. De documentaire Oasis Knebworth 1996 (uitgebracht in 2021) geeft mooi weer hoe sterk de sociale identiteit van de bezoekers was en hoe dit heeft bijgedragen aan een veilig verloop, ondanks de risico’s die met zo’n megaconcert gepaard gaan.
Oasis was in 1996 op het hoogtepunt van haar populariteit, die in Groot-Brittannië op dat moment door geen enkele andere arties of groep werd geëvenaard. De vraag naar kaartjes was enorm: maar liefst 2,5 miljoen mensen deden een poging om een ticket te bemachtigen, wat destijds 5% van de Britse bevolking was. De band had de locatie twee weken lang, elke avond, uitverkocht kunnen hebben.
Naast de enorme hoeveelheid betalende bezoekers, gaat het gerucht dat er meer dan 7.000 namen op de gastenlijst stonden. Dit cijfer is lastig te verifiëren, maar ooggetuigen schetsen een beeld van een ongeëvenaarde backstage-inrichting en tal van bekende gasten, waaronder topmodel Kate Moss.
Tekst gaat verder onder de video.
Verloop
De deuren gingen open om 14.15 uur en het voorprogramma kende al behoorlijk wat namen. Op zaterdag 10 augustus stonden namen als The Prodigy, Manic Street Preachers, Ocean Color Scene, The Chemical Brothers en The Bootleg Beatles op het podium. De bezoekers van zondag konden genieten van de voorprogramma’s van The Charlatans, Manic Street Preachers, Kula Shaker, Cast en Dreadzone. Allemaal namen die ieder zelf al behoorlijk wat publiek trokken.
Zo’n 3.000 crewleden waren nodig om het concert veilig en soepel te organiseren. Er werd een podium op maat gebouwd voor het evenement, maar er waren geen grote schermen aanwezig op het uitgestrekte evenemententerrein. De bezoekers achteraan moesten het doen met het geluid van 11 luidsprekersets, verspreid over de locatie. Ondanks dat het voor veel fans niet mogelijk was om een blik op te vangen van hun idolen, wilde geen enkele fan dit missen.
In de film is te zien dat fans de hele nacht in de rij staan voor het concert en herhaaldelijk de ticketlijn bellen in de hoop toch nog een ticket te bemachtigen. In die tijd verliep de ticketverkoop niet online, maar alleen telefonisch. Oasis benadrukt in de documentaire dat het ontbreken van internet op mobiele telefoons bijdroeg aan de sfeer. Fans genoten van de muziek en bekeken het concert niet door hun beeldscherm.
Sociale identiteit
Wanneer we de documentaire bekijken, valt op hoe sterk de onderlinge verbondenheid van de fans is. Zij dragen samen op een positieve manier bij aan een goede sfeer een een veilig verloop van het mega-evenement. Dit past goed in de social identity-theorie, die vaak wordt aangehaald door psychologen als John Drury. Crowds met een sterke sociale identiteit zullen relatief sterk de neiging hebben met elkaar rekening te houden, voor elkaar klaar te staan en te helpen als iemand in de problemen komt. Het gemeenschappelijke doel van het samen zijn bij dit optreden staat voorop en het collectieve gevoel is daarbij van grote invloed op gedragingen.
Gedurende de twee dagen waren er slechts 10 arrestaties op de 250.000 bezoekers en 7.000 VIP’s backstage. Dat is uitzonderlijk laag, gezien het aantal aanwezigen. Het lijkt erop dat Oasis-fans bijzonder gehoorzaam zijn… of gewoon heel discreet.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Showstops
De grote fanbase van de Britpop rockband brengt wel degelijk crowd risks met zich mee. Vanaf 1997 ging de band met een showstop-procedure werken. Bij een eerder optreden in Aberdeen was de energie van het publiek zo intens dat er een actieplan moest worden opgesteld voor het geval er zich in de toekomst een ongeluk zou voordoen. De Gallaghers werden gewaarschuwd als de veiligheid van de crowd in gevaar kwam. Zo heeft Oasis 17 tot 25 verschillende shows over de hele wereld (tijdelijk) gestopt. De band was volledig meegaand, omdat zij ongelukken wilden voorkomen tijdens hun concerten. De vraag is of zomaar iedereen de show en de energie van de crowd zo kan sturen, als hun idool dit kan.
Tekst gaat verder onder de video.
Sociale identiteit blijf sterk
Oasis ging in 2009 uit elkaar, maar heeft wereldwijd 70 miljoen platen verkocht en acht Britse nr. 1-singles en hetzelfde aantal albums op de hitlijsten behaald. De fans verdelen hun aandacht tot op heden nog over de solocarrières van beide broers. Hoewel er altijd wordt gespeculeerd over een hereniging, zien we dit waarschijnlijk niet snel gebeuren. Het samen fan zijn van deze band en haar muziek lijkt de fans nog altijd een collectief doel en een sterke sociale identiteit te geven.
Bronnen: RadioX (2022), BBC (2016), The Sun (2021), The Guardian (2022)
Dit optreden is verfilmd in de documentaire: Oasis Knebworth 1996.