Tijdens het ESI jaarcongres kun je in drie rondes kiezen uit een uitgebreid workshopaanbod. Om bezoekers een weloverwogen afweging te laten maken uit dit aanbod geven we een kijkje in het workshopprogramma. Crowd management in gebouwen is één van de workshops waaruit je kunt kiezen.
Crowd management kan een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid in drukbezochte gebouwen zoals onderwijsinstellingen, musea, congrescentra, beurzen en stadions. Mede door de coronacrisis is de afgelopen maanden in gebouwen die wel open mochten veel meer aan crowd management gedaan dan voorheen. De lessen hieruit zijn waardevol voor het managen van de volledige terugkeer van bezoekers en gebruikers.
Melvin Zuidema van CrowdProfessionals, gaat in gesprek met Head of Security & Services Jeroen Frieser en Ronald Reiche, adviseur veiligheid en vergunningen over de grondige aanpak richting veilige heropening die de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam hebben gevolgd. Deelnemers krijgen inzicht in welke uitdagingen je tegenkomt als te maken krijgt met nieuwe normen, de groei van het aantal bezoekers, een verandering in de samenstelling van bezoekers of een ingewikkelde combinatie van activiteiten.
Terugkomst van gebruikers op de volledige capaciteit
Hoe kun je gebouwen voorbereiden op de terugkomst van gebruikers op de volledige capaciteit? De workshopbegeleiders delen hun portofolio en simulatiestudies om te laten zien hoe complex veiligheid in gebouwen is. Naast veiligheid is het ook van belang dat medewerkers, studenten, gasten en andere gebruikers dezelfde zienswijze kunnen verblijven in een pand.
‘Je sloopt niet zomaar een deur eruit’
Een evenement kan je inrichten naar de eisen, wensen en mogelijkheden die er zijn. Bij een gebouw ben je gebonden aan allerlei andere zaken, denk aan de bouwvergunningen tot het ontwerp. ‘Een gebouw is niet ingericht voor evenementen. Dit terwijl je opleidingsinstellingen best kunt vergelijken met een klein evenement. De gebruikers van bijvoorbeeld een school verblijven niet tijdelijk en keren steeds terug naar de locatie. Hier moet je over voordenken in het ontwerp.’ Jeroen Frieser benadrukt dat het design van een gebouw geen onlogische of ingrijpende maatregelen kan inzetten voor de korte termijn, zoals dit wel werd verwacht tijdens de coronacrisis. ‘Je maakt andere afwegingen bij een fysieke locatie, je sloopt niet zomaar een deur eruit. Een architect houdt rekening met normale looproutes, die kun je dan moeilijk om gaan zetten.’
Voor wie?
‘Mensen denken vaak bij een onderwijsinstelling aan een plek waar mensen enkel in een college zaal zitten. In de basis klopt dat natuurlijk, maar de stroom aan mensen rijkt ver buiten de schooldeuren. Denk aan de vervoerskeuze van de studenten en de toestroom die het openbaar vervoer moet verwerken.’ De workshop is niet alleen interessant voor mensen die betrokken zijn bij de veiligheid van gebouwen, maar ook bij de openbare orde en -veiligheid. ‘Het maakt niet uit of het gaat over een evenement, toeristische hotspot, binnenstad of gebouw. Vanuit de coronacrisis hebben we veel lessen geleerd die we nu kunnen doorzetten.’
Het ESI Jaarcongres vindt plaats op 12 april 2022 in Zwolle in congrescentrum Lumen. Meer weten over het ESI Jaarcongres? Klik hier.