Tijdens het ESI jaarcongres kun je in drie rondes kiezen uit een uitgebreid workshopaanbod. Om bezoekers een weloverwogen afweging te laten maken uit dit aanbod geven we een kijkje in het workshopprogramma. De eerste workshop: Slimme binnenstad, grip op bezoekersstromen.
Deze workshop wordt begeleid door Frank Wijnveld van CrowdProfessionals en Eelco Thiellier, programma manager CMSA (Crowd Monitoring Systeem Amsterdam) werkzaam bij Royal HaskoningDHV. In de workshop wordt besproken hoe innovatieve technieken kunnen worden ingezet bij het Crowd- en Mobiliteitsmanagement in binnen steden. Een thema dat zij al eerder in samenwerking hebben aangepakt.
Tijdens de workshop worden lessons learned vanuit de praktijk gedeeld. Ze bespreken de voorwaarden om deze middelen effectief in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan: wat is het nut voor gemeenten en hun veiligheidspartners bij drukke dagen, demonstraties én evenementen in de binnenstad. Maar ook: wat zijn de risico’s, welke doorontwikkelingen zijn actueel, hoe opgave gericht innoveren en het belang van kaders zoals o.a. bij privacy en ethiek. Om zo te komen tot een verantwoorde ontwikkeling en toepassing van deze bouwstenen als onderdeel van de smart city van de toekomst.
Voordenken
Eelco Thiellier benadrukt dat technologie geen doel is, maar een middel. ‘Het gaat er vooral om dat je aan de voorkant bedenkt hoe je het aanpakt.’ Weet wat je wil meten en wat je met de data gaat doen. Realiseer je ook voor je gaat meten of je de informatie ergens anders vandaan kan halen, misschien is de data al beschikbaar. Daar heeft Eelco Thiellier al de nodige ervaring in op gedaan: ‘Wat je zag is dat iedereen met verschillende systemen kwam aanzetten zonder dat de eindgebruiker hierin leidend was. Partijen beginnen met technische oplossingen zonder dat ze echt weten wat de use case is. Frank Wijnveld is iemand die vertegenwoordiger is van de eindgebruikers.’ Frank Wijnveld vult aan: ’technologie is dienend aan de eindgebruiker. Dat is in de kern wat we willen neerzetten tijdens de workshop.’
Verbinden met data
De perceptie van de bewoners en bezoekers is belangrijk om mee te nemen bij het gebruik van technologie. Hoe beleven mensen de toepassing van dit soort technologie en hoe verhoud dit zich tot regelgeving. Bewoner voelen zich al snel of ze bespied wordt. Uit ervaring weet Eelco Thiellier dat als bewoners, bezoekers en ondernemers begrijpen wat een tool brengt, zoals veilig gebruik van de openbare ruimte, de weerstand naar een tool afneemt. Data verbind ook, als gemeenschappelijk uitgangspunt op basis van betrouwbare data om knelpunten in de openbare ruimte gezamenlijk te bespreken en op te lossen.
Voor wie?
Deze workshop is interessant voor gemeenten en diensten om te leren hoe je beter regie op publiekstromen kunt krijgen en welke tools en inzichten daarbij beschikbaar zijn. Denk aan publiekstromen bij demonstraties, stadsevenementen en massa bijeenkomsten waarbij crowd management in de openbare ruimte belangrijk is. Een grote stad als Amsterdam heeft daar zo zijn eigen dynamiek en uitdagingen, maar bezoekers uit kleinere steden kunnen zich ook herkennen in de grootstedelijke problematiek. ‘De basis van crowd management geldt, bij wijze van spreken, al vanaf 10 mensen. Dichtheid doorstroming en psychologie van de mensen is waar het om draait.’, aldus Frank Wijnveld.
Het ESI Jaarcongres vindt plaats op 12 april 2022 in Zwolle in congres centrum Lumen. Meer weten over het ESI Jaarcongres? Klik hier.