Het wordt steeds vaker gebruikt op evenementen, maar wat is een wensballon? En is het wel zo onschuldig? Misschien valt dit in dezelfde categorie als het gebruik van kleurpoeder tijdens een color run. Onder de juiste omstandigheden, na het volgen van instructie en bij het gebruik van goedgekeurde producten, kan het veilig gebruikt worden.
De wensballon is een soort heteluchtballon van rijstpapier. De lucht in de ballon wordt verwarmd door een brandertje waardoor bij de juiste warmte de wensballon stijgt. Het idee is dat de wensballon blijft vliegen totdat het brandertje gedoofd is en dan weer neerdaalt.
Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is gebleken dat van de dertien onderzochte wensballonnen er vier niet voldeden aan de technische veiligheidseisen. Ook ontbraken vaak de aanwijzingen voor veilig gebruik. Een wensballon kan bij verkeerde toepassingen brandwonden bij de gebruiker veroorzaken en er kan zelfs brand ontstaan. Aan het papier zijn sinds 2009 technische regels verbonden, maar rond om de brander zelf is nog veel grond te winnen.
Op een evenement met een groot aantal mensen ter gelijk een wensballon laten opstijgen brengt altijd risico’s met zich mee, maar het is niet verboden. De eisen die eraan worden gesteld verschillen per regio. Er hangen nog wat eisen aan als je het volgens het boekje wil doen. Een paar voorbeelden van aspecten die hier meespelen waardoor de ballon niet opgelaten mag worden:
- bij windkracht 2 of hoger;
- regen of een zeer vochtige lucht
- periode van droogte;
Eigenlijk zou dat betekenen dat Nederland geen geschikt land is om een wensballon te gebruiken.