Unmute Us: organisatoren en bezoekers willen gehoord worden

Unmute Us: organisatoren en bezoekers willen gehoord worden

Zaterdag 21 augustus werd de protestmars Unmute Us gelopen in zes Nederlandse steden. In Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Utrecht, Nijmegen en Rotterdam gingen organisatoren, leveranciers, evenementenlocaties en bezoekers van evenementen de straat op met de boodschap: ‘Stop de willekeur’, duidend op de afwijkende regels voor het voetbal en de Formule 1 ten opzichte van andere evenementen.

De protestmars werd ingeleid met een welkomstwoord en vijf duidelijke huisregels:

 

  1. We zijn een vreedzame demonstratie. Misbruik de demonstratie niet voor andere doeleinden. ‘’Het protest gaat niet over Testen voor Toegang, vaccineren, of andere zaken. Dan ben je hier op het verkeerde adres en vragen we je vriendelijk het protest te verlaten’’.
  2. Volg te allen tijde de instructies op van de organisatie. ‘’Geen discussie, de organisatie heeft altijd gelijk.’’
  3. Geef elkaar de ruimte en houd 1,5 meter afstand.
  4. Houd de stad schoon en veroorzaak geen overlast voor omwonenden.
  5. Fysiek en verbaal geweld heeft absoluut geen plaats in onze demonstratie.

In Utrecht werd benadrukt dat de gemeente zeer welwillend de organisatie heeft ondersteund en daarmee de evenementenwereld een warm hart toedraagt. Vanuit dit oogpunt werden de deelnemers door de organisatie nog eens extra gewezen op de leefbaarheid van de stad (huisregel 4). De organisatie kon daarbij rekenen op de inzet van veel vrijwilligers die op vriendelijke wijze de deelnemers verzochten tijdens het protest binnen de route te blijven. Beveiligers begeleidden daarbij de muziekkarren met dj’s en er was voldoende inzet van EHBO. Al met al liet de evenementenwereld wederom zien dat zij bijzonder goed in staat is om een dergelijke samenkomst professioneel en veilig te organiseren en te laten verlopen ook gedurende deze Covid-pandemie.

De opkomst van ruim 70.000 bezoekers was hoger dan vooraf door de organisatie ingeschat. Om overcrowding en gezondheidsrisico’s te voorkomen werd in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht rond 15:00 uur opgeroepen niet meer naar de demonstratie te komen. Dit grote animo liet nogmaals zien dat de nood van de evenementenbranche hoog is. Er is een duidelijk signaal aan de politiek afgegeven dat het tijd wordt om vervolgstappen te ondernemen!

Meer nieuws ›