Maatregelen in Frankrijk en België tegen terrorisme op evenementen

In België en Frankrijk worden extra anti-terrorismemaatregelen genomen voor massa-evenementen. We geven een beknopt overzicht van de actuele berichtgeving hierover.

In België nemen een aantal grote festivals maatregelen bij de toegangen. Met het verscherpen van de veiligheidsmaatregelen, door het plaatsen van metaaldetectiepoortjes, willen zij hun bezoekers geruststellen, maar bovenal beschermen. Extra toegangscontrole betekent dat er aandacht nodig is voor het voorkomen van lange rijen, met nieuwe veiligheidsrisico’s.

De afgelopen tijd zijn er al meer maatregelen genomen in België. Tijdens de Ronde van Vlaanderen werden rugtassen verboden, maar dit was tijdens een terreurniveau 3. De festivals hebben gezamenlijk besloten dat zij de rugtassen niet zullen verbieden.

Na de terreuraanslagen in Parijs, in januari en november 2015, hebben de Fransen nieuwe maatregelen genomen in omgaan met grote groepen mensen. Het EK Voetbal in Frankrijk begint over een maand, waardoor er nu veel aandacht is voor de risico’s en maatregelen in het kader van terrorisme. Tijdens de aanslagen afgelopen november waren er bomexplosies net buiten het stadion, iets wat ook meespeelt in de maatregelen die tijdens het EK worden getroffen.

De organisatie van Euro 2016 werkt al drie jaar samen met betrokken autoriteiten om een veilig toernooi te organiseren. De organisatie zal per wedstrijd 900 veiligheidsmensen inzetten, wat neerkomt op ruim 10.000 beveiligers voor het hele toernooi voor de 2,5 miljoen toeschouwers die worden verwacht.

Deze maatregelen worden ondersteund met noodplannen die klaarliggen, zo is het mogelijk om een EK-wedstrijd, bij een concrete dreiging, elders in een leeg stadion af te werken. Recent ging het mis in Frankrijk bij een “generale repetitie” van veiligheidsmaatregelen tijdens de Franse bekerfinale. De maatregelen rond deze wedstrijd waren een test voor de maatregelen tijdens het EK Voetbal.  Het bleek desondanks voor supporters mogelijk om illegale materialen het stadion binnen te brengen, wat binnen het stadion leidde tot gevaarlijke situaties, terwijl er buiten het stadion grote problemen ontstonden door de  lange wachtrijen.

Meer nieuws ›