Honderden EHBO’ers te weinig bij festivals

Honderden EHBO’ers te weinig bij festivals

Het Rode Kruis komt honderden EHBO’ers te kort om te helpen op evenementen en festivals en voor de opvang van vluchtelingen. Deze zomer dreigt de organisatie in het nauw te komen, als niet meer vrijwilligers met een eerste hulpdiploma bijspringen.

Blaren prikken op de Nijmeegse vierdaagse, oververhitte festivalgangers helpen, assisteren op Koningsdag en bij de opvang van vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen. Het wordt te veel voor het Rode Kruis, dat honderden vrijwilligers met een EHBO-diploma te kort komt als de toestroom van vluchtelingen door blijft gaan.

Vooral deze zomer dreigt het nijpend te worden. Vergunningen voor evenementen worden vaak alleen verstrekt als er ook een eerstehulppost is. Maar de bemanning daarvan wordt met het huidige aantal vrijwilligers moeilijk, omdat ook vluchtelingen aandacht van het Rode Kruis nodig hebben. Dat bleek tijdens de planning voor dit jaar.

Er wordt nu in hoog tempo een wervingscampagne gestart, waarbij vooral wordt gemikt op het binnenhalen van medisch personeel, maar ook op mensen die al zelf een EHBO-diploma hebben gehaald. Die hoeven niet eerst opgeleid te worden om te kunnen helpen bij kleine bloedingen, kneuzingen, schaaf- of snijwonden of als iemand onwel wordt. ,,We hebben nu voor de noodhulp 8000 vrijwilligers beschikbaar, voor de evenementen zijn dat er 7000,” zegt een woordvoerder. Het Rode Kruis hoopt op ruim duizend nieuwe aanmeldingen.

Op medisch geschoold personeel wordt ook al een beroep gedaan door andere organisaties, doordat bijvoorbeeld artsen onafhankelijk van het Rode Kruis helpen bij de opvang van asielzoekers.

Eerder al mobiliseerde het Rode Kruis Nederlanders om bij te springen op de vluchtelingenopvang in ons land. Velen meldden zich aan als Ready2helper, bijvoorbeeld om bedden schoon te maken, het opbouwen van noodopvanglocaties en het bemannen van Welkom Winkels. Maar zij hebben niet allemaal een EHBO-diploma op zak.

 

Bron: De Gelderlander

Meer nieuws ›