Songfestival Ahoy ook toegankelijk voor mensen met een beperking

Songfestival Ahoy ook toegankelijk voor mensen met een beperking

Vrijdag 24 januari 2020 werd bekend dat het Eurovisie Songfestival in Ahoy de ambitie heeft om toegankelijk te gaan worden voor alle doelgroepen van mensen met een beperking. Dit gebeurde mede op advies van ESI-adviseur Marianne Dijkshoorn en Ronald Ligtenberg van Possibilize.

Het Songfestival gaat voorzieningen treffen voor allerlei soorten mensen met een beperking, zoals rolstoelgebruikers, mensen met een auditieve, visuele en mentale beperking. Dit is best bijzonder, want het is het eerste grote event in Nederland dat hier bewust voor kiest.

 Initiatieven toegankelijkheid op evenementen

Natuurlijk wordt er al het een en ander gedaan bij verschillende evenementen en festivals. Zo heeft de Zwarte Cross het miva hotel voor mensen die zorg nodig hebben, heeft Andre Rieu bij de concerten op het Vrijthof rolstoel- en rollatorplaatsen, had The Passion audiodescriptie via Radio 2, had de landelijke Koningsdagintocht in Amersfoort een plaats voor mensen die snel geprikkeld zijn en had Bevrijdingspop Haarlem een signdancer staan. Niet eerder kregen al deze toegankelijkheidsfacetten plek op één grootschalig event.

Samen met Ronald Ligtenberg van Possibilize schreef Marianne Dijkshoorn in het najaar van 2019 een plan waarmee zij lobbyde bij de landelijke politiek, ministeries, Gemeente Rotterdam, NPO, Ahoy, Rotterdam Festivals, MKB Rotterdam en Rotterdam Partners.

Minister Slob benoemde toegankelijkheid als voorwaarde voor de subsidie door het plan voor een toegankelijk songfestival. Ook Rick Brink, Minister van Gehandicaptenzaken deed een duit in het zakje door in de Wereld Draait Door te benoemen dat het Songfestival toegankelijk moest worden.

In december kwam de organisatie van het Songfestival in contact met Marianne en Ronald en vroeg men om een workshop over toegankelijkheid. Deze workshop werd woensdag 22 januari verzorgd in Ahoy. Executive Producer Sietse Bakker schreef hiervoer op LinkedIn: “Teamwork waar ik trots op ben! Door goed samen te werken, zowel intern als met Ahoy en de Gemeente Rotterdam, en dankzij advies van Ronald Ligtenberg en Marianne Dijkshoorn wordt het aankomende Eurovisie Songfestival een mooi voorbeeld van hoe je je evenement zo toegankelijk en inclusief mogelijk kunt maken!”

Inmiddels is de website met verwachte toegankelijkheidsfaciliteiten door de organisatie van het Songfestival in orde gemaakt. Een goed moment, want komende vrijdag begint de 2e ronde van de kaartverkoop.Nu het songfestival toegankelijk gaat worden voor iedereen, is het natuurlijk de vraag welke evenementen gaan volgen.

Meer weten? Neem rechtstreeks contact op met Marianne Dijkshoorn of bel 085-4018122.

Meer nieuws ›