Smart Distance Lab: eerste inzichten voor evenementen in coronatijd

Smart Distance Lab: eerste inzichten voor evenementen in coronatijd

Op vrijdag 16 oktober 2020 werden de voorlopige kwantitatieve onderzoeksresultaten van het Smart Distance Lab gepresenteerd in een online bijeenkomst. Dit onderzoek is uitgevoerd op The Art Fair, waarbij werd gekeken welke maatregelen om afstand te houden genomen kunnen worden bij publieksevenementen. Uit het onderzoek kwamen drie belangrijke voorlopige conclusies naar voren:

  1. Eenrichtingsverkeer. Op verschillende dagen is er onderzoek gedaan naar looprichtingen. Daarbij is er over drie dagen tijd, onderzoek gedaan naar vrije looproutes, met pijlen aangegeven tweerichtingslooproutes en een éénrichtingsroute. Door middel van een sensor werd er bijgehouden hoe vaak bezoekers binnen de 1,5 meter van elkaar kwamen. Uit het onderzoek kon de voorzichtige conclusie worden getrokken dat de éénrichtingsroute de minste contactmomenten opleverde.
  2. Rol van mondkapjes. Ook is er onderzoek gedaan naar het dragen van een mondkapje. Hoewel er stemmen opgaan dat een mondkapje voor de versoepeling van de huidige regelgeving zou kunnen zorgen, leek het erop dat het dragen van een mondkapje, niet voor meer contactmomenten zorgde. Het mondkapje kan juist ook herinneren aan de huidige maatregelen.
  3. Afstandssensoren met waarschuwing. Naast bovenstaande onderzoeken, droegen bezoekers een sensor met zich mee. Deze sensor registreerde de afstand tot andere bezoekers, maar kon de bezoeker ook waarschuwen door middel van lichtsignalen en een buzzer. Hierbij bleek dat deze technologische oplossing alleen werkt als bezoekers vooraf worden geïnformeerd over wat deze sensor doet, en welke signalen er op welke momenten worden afgegeven.

Interessante voorlopige uitkomsten, die kunnen helpen bij de heropstart van evenementen en andere samenkomsten. Wij zijn erg benieuwd naar de definitieve onderzoeksresultaten, die naar verwachting, eind oktober worden gepresenteerd. Deze kan je bij bekendmaking verwachten in onze kennisbank.

Meer nieuws ›