Een interview met Jochem van Pelt, mede-initiatiefnemer van Front of House en de campagne: No Smokey.
‘’Roken in tenten is dodelijk voor evenementen’’ – deze opvallende slogan is te lezen in de campagne No Smokey, bedoeld om bezoekers bewust te maken van de gevolgen van het roken in festivaltenten. Wanneer de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) onaangekondigd komt controleren kunnen de boetes voor een evenementenorganisator oplopen tot € 13.500,00 per tent. De boetes worden met elke geconstateerde roker hoger en na herhaaldelijke boetes kan het een organisator zelfs de kop kosten.
Sinds 2014 is er een algeheel rookverbod in de horeca. Terwijl het op overkapte terrassen in de open lucht voorlopig nog wel mag, wordt een festivaltent al snel gelijkwaardig aan een horecagelegenheid beschouwd. Daar geldt namelijk dat er recht is op een rookvrije werkplek voor medewerkers. Bezoekers van evenementen zijn zich hier vaak niet bewust van.
De campagne ‘No Smokey’ is opgezet door Stichting Front of House, een collectief dat zich inzet voor overkoepelende belangen van Brabantse evenementen. Ze spreken met lokale overheden en hulpdiensten over veel voorkomende onderwerpen zoals drugsgebruik of het inzetten van hitte protocollen op festivals. Het rookgebruik van bezoekers in indoorlocaties, tenten en/of overkappingen is ook een veelbesproken thema. Het verschil tussen dit onderwerp en bijvoorbeeld drugsgebruik, is dat niet primair de bezoeker maar de organisator opdraait voor de gevolgen.
‘’We doen veel om het roken in tenten tegen te gaan. We hebben in de briefing staan dat beveiligers en barpersoneel opletten en indien nodig mensen aanspreken op het gedrag. De bar hanteert de spelregel: ‘met sigaretten kun je niet bestellen’. Met verbodsborden en anti-rookteams proberen we in tenten actief te zijn. Denk je met al deze maatregelen het roken voor te zijn, krijg je een boete omdat de dj een peuk opsteekt. Toch blijft het een feit; in grote mensenmassa’s gaat gerookt worden.’’
Van Pelt licht toe hoe moeilijk het is om hier tijdig op in te grijpen. ‘’Een controleur van het NVWA meldt zich pas na afloop, een aantal weken later krijg je pas een rapport en een boete. Dat maakt het voor ons heel lastig onszelf te verweren zonder bewijsmateriaal. We willen er echt wat aan doen, dus zijn in gesprek geweest met het NWVA. We wilden met ze kijken naar een bepaalde werkwijze waarin we wel wat tegen dit rookgedrag kunnen doen. Die werkwijze konden ze niet geven.’’ Dit was reden voor Front of House om zelf een protocol voor festivalorganisatoren op te stellen om het roken in tenten tegen te gaan.
‘’De campagne is goed opgepakt door de media. Het nadeel daarvan is dat de media een eigen draai eraan geeft. Dan kwamen er koppen als ‘festivals gaan strenger controleren op roken’. Ik denk dat we het al een heel eind onder controle hebben. Mensen zien een tent niet als bouwsel, ze denken dat ze nog buiten zijn.’’ Met behulp van de campagne wil Front of House duidelijk maken dat roken in tenten verboden is en wat de consequenties zijn. Bijvoorbeeld dat de overtreders ook indirect verantwoordelijk zijn voor de doorberekening van de boetes aan alle consumenten van het desbetreffende festival. Want er is vaak geen aparte pot om de boetes op te vangen.
Door de boodschap van de campagne gezamenlijk uit te dragen en deze over te brengen met humor heeft de stichting al veel bereikt. Het effect is duidelijk, er zijn minder boetes binnengekomen sinds de campagne. Jochem benadrukt: ‘’We zijn bereid om het gesprek aan te gaan. Gehoorschade, duurzaamheid, drugs… schroom niet om in contact te komen met organisatoren. We hebben allemaal hetzelfde belang.’’