Onderzoekscommissie: Politie nalatig bij Hillsborough-ramp

Onderzoekscommissie: Politie nalatig bij Hillsborough-ramp

15 april 1989 is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Europese voetbal. In het Hillsborough-stadion vond die dag de halve finale van de FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forest plaats.  Bij de Hillsborough-ramp vielen 96 doden en bijna 800 gewonden.

Na de ramp werd in eerste instantie de schuld gegeven aan dronken supporters. In 2012 concludeerde een onafhankelijk panel al dat dat volkomen onterecht was. Het gedrag van de supporters van Liverpool heeft niet bijdragen aan of geleid tot de gevaarlijke situatie die tijdens de wedstrijd ontstond. Uit het onderzoek dat 26 april 2016 is afgerond blijkt dat de schuld inderdaad niet bij de supporters lag, een bevestiging waar de nabestaande zo lang voor hadden gestreden.

Het falen van de politie heeft volgens de onderzoekscommissie geleid tot de dood door verdrukking van 96 voetbalsupporters in het Hillsborough-stadion. De ramp gebeurde nog voordat de wedstrijd was begonnen. De politie opende extra hekken voor de nog duizenden wachtende supporters waar geen ruimte voor was op de tribunes met als een verschrikkelijke ramp ten gevolge.

The Guardian maakte een video die een goed beeld geeft van de ramp.

 

Heeft u vragen n.a.v. deze video? U kunt contact met ons opnemen door een e-mail te sturen naar info@esi.email.

Meer nieuws ›