Nieuwe regels in België ten aanzien van private veiligheid

Nieuwe regels in België ten aanzien van private veiligheid

Bewakingsagenten van privébedrijven mogen vanaf nu officieel mensen controleren en oppervlakkig fouilleren, bijvoorbeeld aan de ingang van een winkel. Dat heeft de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bekendgemaakt.

De nieuwe regels zijn vastgelegd in de vernieuwde wet op private veiligheid. Bewakingsagenten aan de ingang van een winkel mogen vanaf nu bijvoorbeeld klanten fouilleren en hun bagage visueel inspecteren. In de praktijk gebeurde dat al, maar wettelijk gezien waren er grijze zones. De regering wil dat nu in een sluitende wet gieten. Concreet krijgen privébewakingsfirma’s meer mogelijkheden.

Wat mag er nu meer dan vroeger?
Wanneer een uitbater van een zaak of een organisator van een evenement een beroep doet op een bewakingsfirma:

 • De bewakingsagent mag mensen bij een toegangscontrole oppervlakkig fouilleren en de bagage visueel controleren, met het doel om te zien of iemand wapens, gevaarlijke voorwerpen of explosieven bij heeft. Op niet-openbare plaatsen mag de bewaker ook een visuele controle van het voertuig doen.
 • Identiteitscontrole is toegelaten op niet publiek toegankelijke plaatsen
 • De bewakingsagent mag iemand die betrapt wordt op een misdaad fouilleren om te kijken of hij nog wapens bij heeft.

Privébewakers mogen wél grondiger fouilleren, bagage en auto’s doorzoeken op deze plaatsen:

 • Op luchthavens
 • In internationale stations
 • Op nucleaire sites en militaire domeinen
 • Aan ambassades en instellingen die door de regering bepaald zijn
 • In havens en bij Seveso-inrichtingen

Dit verandert er aan de camerawet:

 • Gemeentes mogen privébewakingsfirma’s inhuren om privéagenten in te zetten. Ze mogen bijvoorbeeld camerabewaking doen tijdens de soldenperiode.
 • Privébewakingsfirma’s mogen camerabewaking uitvoeren in een veiligheidszone rond een bepaalde plaats, maar alleen op vraag van en onder toezicht van de politie. Die moet dus aanwezig zijn om ze te bekijken.

Dit verandert er aan de middelen die privébewakers krijgen.

 • Ze mogen wapens dragen als ze een militair domein bewaken of bij bepaalde ambassades en internationale instellingen, die door de regering bepaald zijn.
 • Op bepaalde plaatsen mogen ze mensen die geen toelating hebben om binnen te komen opsporen. Als ze iemand vinden, moeten ze wel de politie bellen voor arrestatie.

Politiestaat
De wet op de private beveiliging bestond bijna dertig jaar. Louis Tobback (sp.a) is er de vader van, maar de wet is achterhaald. Er zijn grijze zones ontstaan. De regering wil privébewakingsagenten daarom meer zekerheid geven.

Gisteren zat de regering bijna een hele dag samen over de nieuwe maatregelen. CD&V waarschuwde voor de gevaren: de partij wil geen politiestaat waar iedereen overal en altijd gecontroleerd kan worden. Eerder dit jaar controleerden bewakingsagenten de handtassen en rugzakken al, omdat er toen aanwijzingen waren dat winkelcentra het doelwit van terroristen waren. Maar wettelijk hebben ze die bevoegdheid eigenlijk niet.

De wet zal over enkele maanden in voege treden, niet meer voor de eindejaarsperiode.

Bron: VTM, artikel: Dit mogen bewakers vanaf nu extra. Hier vindt u tevens een filmpje over het onderwerp.

Meer nieuws ›