Nieuwe cursus: Gedrag van crowds in crisissituaties 

Nieuwe cursus: Gedrag van crowds in crisissituaties 

In deze nieuwe tweedaagse cursus leer je alles over het gedrag van crowds in crisissituaties. Deze cursus wordt verzorgd door ESI in samenwerking met prof. Natalie van der Wal (TU Delft) en calamiteitenpsycholoog Erica Kinkel. Door middel van beeldmateriaal van werkelijke crises met crowds en verschillende theorieën en modellen leer je over het collectief gedrag in een crisis. Wat gebeurt er in het lichaam en in het hoofd wanneer iemand stress ervaart en hoe maakt iemand beslissingen? Je leert de meest voorkomende gedragingen tijdens evacuaties herkennen en begrijpen en krijgt verschillende manieren van communicatie en sturing aangereikt om beter grip te krijgen op verschillende crisissituaties.  Deze cursus geldt als ideale verdieping op de driedaagse cursus Crowd Safety van ESI 

Waarom is kennis over het gedrag van bezoekers (in crisissituaties) zo belangrijk?
Het begrijpen en herkennen van gedrag van mensen in crisissituaties is cruciaal voor het opstellen van veiligheidsplannen, evacuatieprotocollen, draaiboeken, etc. Kennis en een goede voorbereiding zijn het halve werk! Zodoende kun je het gedrag van de crowd niet alleen maar uitleggen als iets rekenkundigs (bijvoorbeeld flow, drukte, snelheid). Er zijn ook psychologische en sociale aspecten van belang, zoals begrip van de situatie, bereidheid en begrip van instructies opvolgen of processen zoals helpen en ordelijk gedrag juist in situaties waarin je dat misschien niet zou verwachten. Inzicht in deze sociale aspecten zorgt er onder meer voor dat je efficiënter kunt communiceren met de bezoekers. 

Voor wie is deze cursus waardevol om te volgen?
Deze cursus is een ‘must’ voor iedere professional die zich bezighoudt met evenementen waarbij grote groepen mensen samenkomen, maar ook voor eenieder die geïnteresseerd is in het gedrag van de crowd en hoe je dat kunt herkennen en daar invloed op kunt uitoefenen.   De cursus is bij uitstek geschikt voor eenieder die betrokken is bij crowd management van publieksevenementen en openbare manifestaties, de inrichting van evenementlocaties en het bepalen van maatregelen die publieksbewegingen bij evenementen, stadions en andere uitgaansgebieden beïnvloeden. Te denken valt aan medewerkers en adviseurs van evenementenbureaus, productiebedrijven, beveiligingsorganisaties, politie, veiligheidsregio’s, gemeenten, architectenbureaus, pretparken, concerthallen en stadions.

Wat kunnen deelnemers verwachten van de cursus?
Twee deskundige docenten laten je op een unieke en interactieve manier zien hoe een combinatie van psychologische technieken en sociotechnische systemen je kunnen helpen bij jouw veiligheidsbeleid. Niet alleen wordt je kennis over crowd psychologie verdiept, ook krijg je concrete handvatten om beter te zijn voorbereid op noodsituaties op evenementen en andere drukke plaatsen. 

De cursus wordt gegeven op 22 en 29 september 2022 en 12 en 19 januari 2023.

Meer nieuws ›