Kleurpoeder: onschuldig of gevaarlijk?

Kleurpoeder: onschuldig of gevaarlijk?

September vorig jaar verscheen het rapport van de Brandweer Amsterdam-Amstelland over het gebruik van kleurpoeder op evenementen als Holi Festivals of Colours en The Color Runs. Er hebben zich een aantal heftige incidenten voorgedaan op evenementen in het buitenland, met dodelijke slachtoffers als gevolg. Genoeg reden voor de brandweer om onderzoek te doen. De Brandweer Amsterdam-Amstelland testte verschillende poeders, op verschillende manieren en met verschillende verspreidingsmethoden.

Junior ESI-adviseur Barbara van Dam schreef kort nadat het onderzoek Brandproeven kleurenpoeder werd gepubliceerd een blog over het onderwerp en de gevolgen voor evenementen waar gebruikt wordt gemaakt van kleurpoeders.

Lees haar blog hier: Brandproeven kleurpoeder: hoe onschuldig is kleurpoeder?

poeder

Afgelopen week kwam het onderwerp kleurpoeder in de media. Op de NOS-website verscheen een artikel dat een hoop stof deed opwaaien. Een positieve ontwikkeling, aangezien bewustwording van een mogelijk risico van een evenement benoemen en zo slachtoffers voorkomen, in iedereens belang is. Het opstellen van een richtlijn door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zou een uitkomst zijn voor de brandweer. De brandweer kan aan de hand van de richtlijn gemeenten beter adviseren bij de vergunningverlening voor een evenement waar kleurpoeders worden gebruikt.

Meer nieuws ›