Hoe pak je terreurdreiging zorgvuldig aan

Hoe pak je terreurdreiging zorgvuldig aan

In samenwerking met Gemeente.nu schrijven verschillende adviseurs van ESI blogs over onderwerpen die aan bod komen tijdens het jaarcongres evenementenveiligheid op 2 november in Apeldoorn.

Sinds de aanslag in Barcelona en de daaropvolgende terreurdreiging in Rotterdam, lijkt er een kentering in de bestuurlijke keuzes en worden er meer maatregelen genomen. Maar hoe waarborgt de gemeente een zorgvuldige aanpak?

  • door: Syan Schaap en Tom Bindels

Drukke plaatsen zoals winkelgebieden, evenementen, stations en luchthavens vormen een aantrekkelijk doelwit voor terroristen die met hun actie maximale impact willen bereiken. We zagen dit onder meer bij aanslagen in heel Europa, meest recent in Barcelona.

Met het huidige landelijke dreigingsniveau 4 (van 5) is er volgens de richtlijnen van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) geen aanleiding om op drukke plaatsen generiek extra maatregelen te nemen. De officiële lijn luidt: zodra er informatie bekend wordt over een concrete dreiging, zal op dat moment een stelsel van extra voorzieningen worden geactiveerd.

Gemeenten worstelen met deze informatiegestuurde benadering. Moet er altijd gewacht worden tot er concrete dreigingsinformatie is? Moeten gemeentebesturen accepteren dat er bij gebrek aan informatie soms toch aanslagen kunnen plaatsvinden op kwetsbare locaties? Of kunnen zij deze locaties toch beter preventief beschermen?

…Lees verder…

Heeft u vragen of wilt u in contact komen met een van onze adviseurs? Stuur een e-mail naar info@esi.email.

 

Meer nieuws ›