Hét evenement van Gorinchem: de Zomerfeesten

Hét evenement van Gorinchem: de Zomerfeesten

Gorinchem stond van 16 tot en met 21 augustus in het teken van de Zomerfeesten. Na alle coronaperikelen konden de feestgangers eindelijk weer traditiegetrouw de feesten beleven op de Varkenmarkt en de Groenmarkt. Het Event Safety Institute en CrowdProfessionals hebben in aanloop naar en tijdens het evenement ondersteuning geboden.  

De Zomerfeesten worden in de binnenstad van Gorinchem op de Groenmarkt en Varkenmarkt gevierd. Op de twee pleinen worden activiteiten georganiseerd voor jong en oud met muziek en entertainment. Ook zijn er andere activiteiten, zoals een timmerdorp. Gorinchem heeft een gezellige en levendige oude binnenstad met oude gebouwen, smalle wegen, kleine steegjes en een aantal pleinen. Deze kenmerken zijn belangrijke factoren voor het crowd management. 

Karakter van het evenement 

De Zomerfeesten zoals deze in Gorinchem worden gehouden, vinden hun oorsprong in de jaren ‘50, toen het feest meerdere weken duurde. Het huidige feest, met meer de opzet van een festival, dateert vanuit de jaren ‘80. De festiviteiten zijn teruggebracht tot één week. De Zomerfeesten zijn tegenwoordig een evenement voor de bevolking van Gorinchem en bewoners in de regio. Het is een laagdrempelig toegankelijk evenement en een plaats waar de inwoners van Gorinchem en omgeving elkaar aan het eind van de vakantie kunnen ontmoeten. Het is dan ook een feestweek waarin veel oude bekenden elkaar weerzien. 

Kaartjes 

Na twee jaar corona, waarin de Zomerfeesten werden afgelast of in gereduceerde vorm plaatsvonden, konden ze dit jaar weer op de oude en vertrouwde manier doorgaan. Dit jaar werd wel, voor het eerst, kaartverkoop geïntroduceerd. Voor zowel de Groenmarkt als de Varkenmarkt werden er tickets verkocht om het bezoekersaantal te kunnen beheersen, met als doel om de crowd management-druk te verminderen in de gehele binnenstad.  

Het invoeren van een kaartverkoop heeft het beoogde effect bereikt. Er waren geen lange rijen en iedereen had genoeg ruimte om zich voort te bewegen en te dansen. Met een geringe prijs van 5 euro per kaartje, waren de meeste avonden uitverkocht.  

Onze bijdrage 

Vanuit ESI werd de rol van voorzitter Veiligheidsteam ingevuld. ESI werkte daarbij nauw samen met verschillende collega’s van de gemeente, organisatoren en de hulpdiensten. Om de gemeentelijke taken en processen goed vast te leggen, stelde ESI een gemeentelijk coördinatieplan op. Daarin zijn onder meer de opzet van het veiligheidsteam, de inzet van toezicht en handhaving en de communicatie vanuit de gemeente opgenomen. Mede door veel wisselingen binnen de gemeentelijke organisatie, bleek het ophalen van deze informatie dankbaar werk. 

CrowdProfessionals schreef voor dit evenement het crowd management-plan voor de gehele binnenstad van Gorinchem. In dit plan was onder meer de capaciteit van de beide pleinen opgenomen en werd vastgelegd hoe de organisaties zouden omgaan met instroom, circulatie en uitstroom, maar ook met ontruiming en crisisscenario’s. Ook was CrowdProfessionals tijdens de evenementdagen aanwezig als crowd management-adviseur. 

Er was tijdens het vijfdaagse evenement een prima sfeer in de gehele binnenstad waarbij er geen noemenswaardige verstoringen waren. Kortom, vijf dagen feest zonder grote incidenten; erg fijn dat wij dit mede mogelijk mochten maken! 

 

Meer nieuws ›