Evenementen en tropische temperaturen

Evenementen en tropische temperaturen

In het dagelijks leven kan iemand gemakkelijk maatregelen treffen om met tropische temperaturen om te gaan, maar wanneer je naar een evenement gaat, zal je toch de hitte in moeten. Jezelf daarop voorbereiden is geen overbodige luxe.

Gelukkig houden organisatoren van evenementen, hulpdiensten en gemeenten rekening met een warm weer scenario. Van het plaatsen van watertappunten, informeren van de bezoekers tot en met het geven van instructies aan de beveiliging en EHBO, iedereen moet samenwerken om ervoor te zorgen dat er geen grote problemen ontstaan.

 

Een aantal voorbeelden van maatregelen die de afgelopen tijd werden genomen:

Gemaakt door W. Noordberger

Voor bezoekers van de Roze Maandag in Tilburg was vanwege de warmte extra verkoeling geregeld. De gemeente heeft gezorgd voor extra waterpunten in de stad en de horeca voor extra kranen en glaasjes water op het terras. Er waren zelfs cafés met badjes voor de deur.

Het Rode Kruis gaf meer traditionele tips voor de Vierdaagse van Nijmegen. De hulporganisatie raadde aan om voldoende te drinken en te eten om uitdroging te voorkomen. Verder gaven ze als tip mee om luchtige kleding en een hoofddeksel te dragen en goed in te smeren.

Bij het Emporium festival namen ze een iets andere benadering om ervoor te zorgen dat haar bezoekers ondanks de warmte volop konden genieten van het evenement. Zo kon je je gratis laten insmeren bij de Baywatch-insmeerbar en het festival regelde ook gekoelde en extra geventileerde tenten. Helemaal van deze tijd was de mogelijkheid om jezelf op te frissen bij “freshpoints” met gratis deo’s.

 

Veel organisatoren gebruiken hun sociale media om bezoekers van tevoren te informeren, zoals in Dordrecht waar op maandagavonden in de maanden juli en augustus Palm Parkies wordt georganiseerd. Het inlichten van bezoekers via bijvoorbeeld Facebook geeft een reminder dat bezoekers zelf ook maatregelen moeten nemen om veilig van een evenement te kunnen genieten.

Bij het organiseren van een evenement in de zomermaanden en ook eigenlijk in de lentemaanden, moet er nu eenmaal rekening worden gehouden met een warm weer scenario. Op evenementen zoeken bezoekers graag de schaduw op tijdens tropische temperaturen en dat is een goed idee, zeker als iemand alcohol heeft gedronken of dreigt te verbranden.

De organisatie moet al bij het inrichten van het evenemententerrein rekening houden waar er watertappunten geplaatst (kunnen) worden zonder dat de looproutes daardoor oponthoud ervaren. Daarnaast is het belangrijk om van tevoren te kijken of er genoeg schaduwplekken zijn waar bezoekers uit de zon kunnen staan om bij te komen van de hitte. De combinatie van alcohol (en drugs) en warm weer vormt ook een risico. Door de warmte verliest je lichaam meer vocht. Alcohol doet daar een schepje bovenop: het droogt je lichaam nog eens extra uit, met alle gevolgen van dien.

 

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op door een e-mail te sturen naar info@esi.email.

Meer nieuws ›