ESI-workshop Risicovol weer komt terug

ESI-workshop Risicovol weer komt terug

Nu evenementen en festivals weer georganiseerd mogen worden, komt ESI terug met de workshop Risicovol weer. Hiervoor werken we samen met Klaas Dros, een meteoroloog met veel ervaring in de advisering over het omgaan met risicovol weer bij evenementen.

Risicovol weer en maatregelen

Van alle typen calamiteiten die een evenement kunnen raken, is risicovol weer wellicht de meest voorkomende. Het kan gaan om naderend noodweer of een weersomslag. Den aan het noodweer bij  Pinkpop (2014) en Pukkelpop (2012) en de afgelasting van carnavalsoptochten door wind (2016, 2020). Maar ook “hoge” of “lage” temperaturen kunnen grote impact hebben op de veiligheid en gezondheid van bezoekers, zoals bij de Nijmeegse Vierdaagse (2006) en de Dam-tot-Damloop (2019). Deze praktische workshop gaat in op de kenmerken van risicovol weer, de wijze waarop je dit kunt vertalen in preventieve maatregelen, planvorming en preparatie, alsook de besluitvorming die nodig kan zijn wanneer noodweer nadert. Deelnemers krijgen allereerst van meteoroloog Klaas Dros inzicht in hoe het weer zich ontwikkelt in verschillende weertypen, in verschillende periodes van het jaar. Hij laat deelnemers zien wat de gevolgen van deze weertypen kunnen zijn en hoe (on)voorspelbaar deze kunnen zijn. We bespreken vervolgens ook de inzichten die zijn gebundeld in de brochure over bliksem op evenementen van Techniek Nederland. We behandelende mogelijke besluiten die nodig zijn en wie wanneer een besluit zou moeten nemen. Deelnemers krijgen praktische tips mee voor de beoordeling van evenementenplannen en de eigen preparatie.

Voor wie?

Deze workshop is van belang voor organisatoren van evenementen, vergunningverleners van gemeenten en adviseurs van de verschillende (hulp)diensten die hun (basis)kennis over risicovol weer op peil willen brengen.

Klaas Dros

Klaas Dros is een meteoroloog met veel ervaring in de advisering over het omgaan met risicovol weer bij evenementen. Hij is een gedreven en enthousiaste docent, die met een grote kennis van zaken ingewikkelde weersituaties op een speelse manier inzichtelijk weet te maken. Daarbij worden veel voorbeelden uit de praktijk gebruikte en is er altijd veel ruimte voor vragen en discussie.

De workshop wordt verzorgd op dinsdag 17 mei en op donderdag 6 oktober in stadion de Galgenwaard in Utrecht. Inschrijven kan hier!  

Meer nieuws ›