ESI onderzocht vluchtwegcapaciteit metrostation voor vervoersbedrijf RET 

ESI onderzocht vluchtwegcapaciteit metrostation voor vervoersbedrijf RET 

ESI is bekend om haar adviesrol op het gebied van evenementenveiligheid, maar adviseert al enige tijd ook over de veiligheid op andere drukke plaatsen. Een mooi voorbeeld hiervan is dat ESI in opdracht van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET onderzoek deed naar de vluchtwegcapaciteit van metrostation Capelle Centrum.   

ESI en haar zusterbedrijf CrowdProfessionals werken veel in de evenementensector. Tegelijk merken dat wij steeds vaker worden gevraagd te adviseren over veiligheid en crowd management op andere drukbezochte plaatsen. We adviseerden recent over openbare manifestaties, winkelgebieden, scholen, ziekenhuizen, stations, musea, parken en recreatiegebieden.

Enkele weken geleden nam het Rotterdamse vervoersbedrijf RET contact met ons op. Er was behoefte aan een onderzoek naar de vluchtwegcapaciteit van een metrostation tijdens een verbouwing, die naar verwachting nog anderhalf jaar duurt. Gedurende deze periode zijn minder uitgangen beschikbaar. De RET kwam bij ESI terecht via een tip van een oud-cursist van onze opleidingen. De RET had behoefte aan een praktisch en beknopt rapport. ESI toetste de vluchtwegcapaciteit aan de hand van de reëel te verwachten hoeveelheid reizigers en wanneer de maximale capaciteit van het station in gebruik is. Daarbij namen we alle elementen die onderdeel uitmaken van de vluchtroute onder de loep, van metro en perron naar (rol)trappen en toegangspoortjes. Bijzonder voor de RET is dat we tijdens dit onderzoek niet alleen keken naar de wettelijke normen volgens het Bouwbesluit, maar ook naar praktische en gebruiksvriendelijke normen. Daarnaast hebben we de vluchtwegen getoetst aan de hand van de (strengere) normen die de RET zelf hanteert waar het gaat om veilig vluchten. Het is goed om te zien dat de RET de veiligheid van reizigers en personeel in zeer hoog vaandel heeft staan. Een mooi project met positieve uitkomsten en een tevreden opdrachtgever.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer nieuws ›