Het controleren van bezoekers op drugs blijft een terugkerend discussiepunt. Voor beide standpunten is wat te zeggen. Maar wat is het beste voor de bezoeker en wat is haalbaar?
Het testen van drugs op festivals stuit financieel, juridisch en praktisch op grote bezwaren, vindt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). Daarmee verzet hij zich tegen een wens van de Tweede Kamer om zulke tests weer mogelijk te maken tijdens evenementen.
Sinds 1999 gebeurt dit niet meer. Vanaf die tijd is drugscontrole bij de ingang van de evenementen ingevoerd en werd testen op de dansvloer strijdig met die maatregel. Tegenwoordig kunnen mensen (anoniem) hun drugs laten testen bij de verschillende testlocaties in het land.
Half februari nam een Kamermeerderheid echter een motie van GroenLinks aan om ook op de dansvloer weer de werking en dosering van drugs plus de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen te meten. Toch is Van Rijn nog steeds geen warm voorstander, blijkt vanmiddag uit een brief.
Zo is het bezit van harddrugs – ook tijdens festivals – verboden. Van Rijn: ,,Wanneer er achter de entree alsnog een testmogelijkheid zou zijn, dan overtreden degenen die testen en degenen die hun drugs aanbieden om te testen feitelijk het verbod op drugsbezit en zou handhavend opgetreden moeten worden.”
Praktisch bezwaar
Dan is er een praktisch bezwaar: in 2015 waren er bijna 1000 festivals in Nederland. Als overal testlocaties moeten worden ingericht, bemand en gecontroleerd dan is dat volgens de bewindsman ‘praktisch een ondoenlijke opgave’. Daarnaast is niet altijd helder of er drugs zullen worden gebruikt bij een evenement.
Tot slot spelen technische aspecten en geld een rol, ziet Van Rijn. Zo zijn er vooralsnog geen testen waarmee op locatie alle nu gangbare drugs kunnen worden getest. Momenteel is het Trimbos-instituut ver met het testen van een nieuw apparaat, maar deze machines kosten enkele tienduizenden euro’s per stuk.
Knelpunten
Van Rijn oppert dat sommige knelpunten mogelijk kunnen worden opgelost door een testservice niet op, maar buiten het festivalterrein in te richten. Tijdens ADE 2016 opende Jellinek Amsterdam bijvoorbeeld een tijdelijke extra locatie voor de duur van het evenement, op korte afstand van het feestgedruis.
De komende tijd gaat de staatssecretaris samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie en andere betrokken partijen verder bekijken wat ‘al dan niet haalbaar’ is.
Het originele artikel van AD.nl is hier terug te lezen.
Heeft u vragen naar aanleiding van het artikel? u kunt ons bereiken op 085-401 81 22 of stuur een e-mail naar info@esi.email.