Brandproeven kleurpoeders (onderzoek Brandweer Amsterdam)

Brandproeven kleurpoeders (onderzoek Brandweer Amsterdam)

Jetty Middelkoop van Brandweer Amsterdam deed onderzoek naar de brandveiligheid van kleurpoeders die tijdens evenementen worden gebruikt. Aanleiding was onder meer het incident tijdens de ‘Color Asia Party’ op 27 juni 2015 in Taiwan. Doel van het onderzoek was:

  1. Tijdelijk ondersteunen van brandweeradviseurs van brandweer Amsterdam Amstelland bij advisering van kleurpoederactiviteiten in de komende tijd, door het ter beschikking stellen van de bevindingen van brandtests van kleurenpoeder en hierop gebaseerde tijdelijke veiligheidsadviezen.
  2. Dit in afwachting van een hopelijk door de NVWA uit te voeren onderzoek naar het brandgevaar van kleurpoeder met daaruit voorkomende landelijke aanbevelingen voor het veilig omgaan met kleurpoeder tijdens evenementen.

Onderzoeksvragen:

  1. Brandbaarheid: is kleurpoeder brandbaar en is er verschil in brandbaarheid tussen poeders van verschillende merken, gecertificeerd of niet-gecertificeerd?1
  2. Ontsteking: kan het poeder worden ontstoken door de verschillende ontstekingsbronnen die kunnen voorkomen bij festivals?
  3. Verspreidingsmethoden: maakt het voor de brandbaarheid van het poeder uit, op welke wijze het wordt verspreid?

Lees het hele rapport (september 2015)

Meer nieuws ›