Heb jij je al ingeschreven voor het ESI jaarcongres op 9 maart in theater Flint in Amersfoort? We hebben een nieuwe workshop om toe te voegen aan de lijst: Slimmer informatie delen bij verkeersmanagement van evenementen.
Wouter Giesen, accountmanager bij Trip Service, zal samen met de gemeente Dronten een workshop verzorgen over de samenwerking tussen stakeholders om de processen rondom verkeersmanagement te stroomlijnen. De samenwerking tussen stakeholders bij evenementen is namelijk cruciaal voor het verkeersmanagement, maar hoe zorg je ervoor dat iedereen dezelfde informatie heeft? We willen duurzamere evenementen organiseren, maar hoe zorg je ervoor dat gedragsverandering in vervoerskeuze wordt gestimuleerd?
TripService is een bedrijf dat zich dagelijks inzet om de weggebruiker wegwijs te maken. Ze hebben een samenwerking met TomTom, Waze, Google Maps en AppleMaps waardoor een bereik van ruim 75% van de navigatiemarkt in Nederland wordt bereikt.
De hoofdlijn tijdens de workshop zal het ‘Small Business Innovation Traject’ zijn vanuit RVO en de provincie Flevoland. Voor dit traject hebben de gemeente Dronten en TripService nauw samengewerkt om ervoor te zorgen dat de evenementenbezoeker op een duurzame manier richting een evenement komt. TripService zal samen met de gemeente Dronten een casus behandelen. Verder zullen zij bespreken waar stakeholders, zoals de gemeente Dronten, zoal tegen aanlopen in deze uitdaging. De uitdaging is de vervoerskeuze van bezoekers beïnvloeden, zodat je het gedrag kan verduurzamen en er minder knelpunten ontstaan in de in- en uitstroom.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Wat kan je met verkeersmanagement?
TripService beïnvloedt het gedrag van bezoekers aan de hand van een multimodale reisplanner genaamd de ‘Mobility Portal’ en een samenwerking met de eerdergenoemde navigatiesystemen. Deze elementen zijn goed in te zetten bij evenementen en op andere drukke momenten, zoals op een warme vakantiedag richting het strand of met Black Friday richting grote steden.
Het Mobility Portal wordt gebruikt voor, onder andere, de Johan Cruijff Arena, Zwarte Cross, binnenstad Breda en Walibi Holland. Het is een reisplanner, waarin alle reisopties in één oogopslag te zien zijn. Elke gebruiker krijgt op basis van het vertrekadres een persoonlijk advies zonder dat daar een extra applicatie voor gedownload hoeft te worden. Voor dit Portal is het verschil in bezoeker duidelijk te merken. Onder de Ajax-supporters maakt gemiddeld 20 procent gebruik van de tool, terwijl maar liefst al 70 procent van de bezoekers van de Toppers in Concert dit doet.
Het Event Traffic Dashboard ondersteunt in het monitoren van de in- en uitstroomroutes. Dit maakt het mogelijk om direct te kunnen handelen met verkeersmaatregelen en voorkomt dat er onnodig extra vertragingen zijn.
Het derde product is een samenwerking met verschillende navigatiesystemen. Het doel hiervan is dat weggebruikers zo min mogelijk hinder ervaren wanneer wegen zijn afgesloten en/of bij omleidingen. Ook is het mogelijk om de reiziger tijdens zijn reis nog te sturen in het gewenste reisgedrag.
Trends in de wereld van mobiliteit
“Een trend binnen de wereld van mobiliteit is dat men in begint te zien dat het niet allemaal om bordjes gaat, maar dat het digitale aspect van verkeersmanagement een steeds belangrijkere rol krijgt”, aldus Wouter Giesen. Een evenement begint niet zodra je de toegangspoort passeert, maar begint al vanaf het moment dat je een ticket boekt. Voor het sturen op gedragsverandering met betrekking tot duurzaamheid kan mobiliteit een grote rol spelen.
Wouter vindt het voor de samenwerking belangrijk dat stakeholders elkaar weten te vinden. Partijen moeten de eigen verantwoordelijkheid weten te dragen in plaats van deze weg te schuiven op een ander.
Er is steeds meer vraag naar innovatieve oplossingen op de markt om te voldoen aan de duurzaamheidseisen. Volgens Wouter gaat het er niet zozeer om dat één partij met de oplossing komt, maar juist om de samenwerking van partijen om tot een oplossing te komen. Weet elkaar te vinden en te ondersteunen. “Je hebt als bedrijf niet het gouden ei, maar met elkaar kun je het gouden ei wel vinden.”
Voor wie is deze workshop interessant?
Deze workshop is belangrijk voor de vergunningverleners en mobiliteitsadviseurs van gemeenten. Verder is deze ook interessant voor evenementenorganisatoren die zelf met een duurzaamheidsvraagstuk zitten met betrekking tot verkeersmanagement. Mocht je meer willen leren over het beïnvloeden van reisgedrag van bezoekers én hoe je daarop inspeelt, dan is dit een interessant workshop. Wouter ziet je graag bij zijn workshop op donderdag 9 maart in Amersfoort!
