Workshop ESI Jaarcongres 2023: De route naar een circulair festival

Workshop ESI Jaarcongres 2023: De route naar een circulair festival

Het ESI jaarcongres komt steeds dichterbij! Op 9 maart in theater Flint in Amersfoort verzorgen we een combinatie van een plenair programma met een breed workshopaanbod. Alle workshopbegeleiders en sprekers worden geïnterviewd om meer te weten te komen over hun bijdrage tijdens het congres. We introduceren graag een nieuwe workshop: ‘De route naar een circulair festival’.

Ridder Haspels, technical director bij Chasing the Hihat, verzorgt een workshop over de ontwikkeling naar een circulair evenement. Chasing the Hihat organiseert o.a. Oranjebloesem, Komm schon Alter, De Zon en Lago Lago. Aan de hand van vijf thema’s, energie, water, eten & drinken, grondstoffen en water & transport, zal hij spreken over de stappen die deze organisatie neemt om circulaire festivals te organiseren.

Deze workshop behandelt de stappen die een evenementenorganisatie kan ondernemen om een festival circulair te maken. “Het is inmiddels duidelijk dat er een aantal zaken moeten veranderen, waardoor we als samenleving circulairder worden. Wij voelen ons daar als organisatie ook verantwoordelijkheid voor”, aldus Ridder. Chasing the Hihat organiseert jaarlijks vijf festivals. Een festival is een klein dorp dat wordt opgebouwd. Dit biedt de mogelijkheid om dingen uit te testen en goede ervaringen misschien wel op grotere schaal toe te passen in de stad en/of landelijk. Deze stappen moeten worden gemaakt om aan het Klimaatakkoord van Parijs te voldoen.

De Green Deal, waar Chasing the Hihat lid van is, heeft dezelfde insteek. Het doel: circulariteit in de evenementenindustrie in 2025. Er zijn ook steden, zoals Amsterdam en Lissabon, bij betrokken die geïnteresseerd zijn naar de resultaten en de mogelijkheid om deze te gebruiken in eigen steden.

Deze workshop biedt de bezoeker goede handvatten op de weg naar een duurzamer festival. “Je kan door klein te beginnen al een hoop bereiken.” Het doel is om meer bewustwording te creëren over de mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid.

Chasing the Hihat is op alle thema’s rond circulariteit stappen aan het maken. Een aantal voorbeelden hiervan zijn dat 4 van de 5 evenementen dieselvrij is: deze gebruiken dus stroom vanuit batterijen en netstroom. Op het gebied van transport worden bezoekers ook gemotiveerd om een duurzamere keuze te maken, zoals bijvoorbeeld de fiets, georganiseerde bus of OV. Verder maken zij van alle materialen & grondstoffen een ‘material flow analysis’: alle materialen en grondstoffen worden in kaart gebracht en gekeken hoe deze het festival na afloop weer verlaten.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Trends in duurzaamheid

Ridder Haspels merkt dat bezoekers zelf ook meer eisen gaan stellen. Zij vinden het steeds belangrijker dat ook de ‘feestjes’ die ze bezoeken aan duurzaamheid hebben gedacht. Chasing the Hihat biedt bij de kaartverkoop van haar evenementen de optie aan om een kleine donatie te doen voor het compenseren van de CO2-uitstoot via Trees for All. De organisatie betaalt hierin ook een deel en plant het eerste bos met bomen in februari 2023 in Utrecht. Dit geeft mensen de mogelijkheid om echt te zien wat er met de donatie is gedaan.

Het afgelopen jaar waren veel ‘koploper’-festivals bezig met duurzaamheid. Haspels verwacht dat er standaarden zullen ontstaan, zoals statiegeld op bekers, die het balletje aan het rollen brengen om ook kleine festivals duurzamer te maken.

Er zijn veel verschillen in eisen die gemeenten stellen op het gebied van duurzaamheid. De gemeente Amsterdam geeft geen vergunning af zonder dat er een apart duurzaamheidsplan gepresenteerd wordt. Dit plan is opgesteld aan de hand van de vijf thema’s die Ridder zal bespreken tijdens de workshop. Hij zal in vogelvlucht de belangrijke thema’s toelichten die nodig zijn om een festival volledig circulair te maken.

Voor Ridder is een goede samenwerking het allerbelangrijkste van evenement. Bij de organisatie van een evenement zijn veel verschillende partijen betrokken. Het is in de evenementenbranche niet mogelijk om iets te organiseren zonder samen te werken. Een positieve kant van de coronapandemie was dat organisatoren in Amsterdam elkaar meer ondersteunen.

Wie mogen de workshop niet missen?

De ‘duurzaamheidsboodschap’ is breder uitgedragen en interessant voor zowel organisatoren als vertegenwoordigers van gemeenten om kennis op te doen. Het doel zal zijn om meer bewustwording te creëren en het gedachteproces rondom duurzaamheid toe te lichten. Ook voor gemeenten die nog niet zo ver zijn en voor organisatoren van kleinere evenementen is een boeiende workshop omdat er, soms al met kleine aanpassingen, nog veel te winnen valt op het gebied van duurzaamheid. Chasing the Hihat heeft een hoop kennis te delen!

Meer nieuws ›