Voedselbereiding op evenementen

Voedselbereiding op evenementen

Onlangs kregen we via een lid, wiens opdrachtgever hapjes en broodjes op zijn beursstand (tijdens een beurs in Duitsland) wilde laten bereiden, de vraag hoe het nu zit met de wet- en regelgeving omtrent voedselbereiding op evenementen. We zijn daarmee uiteraard aan de slag gegaan en kwamen, via onze partner DVAN, uit bij Précon Food Management. Zij konden ons als volgt informeren:

Hygiënecode

Voor de bereiding van voedsel op bijv. beurzen en evenementen dien je de hygiënecode geldend in het desbetreffende land te volgen. Dit is een praktische vertaling van de (EU-)wetgeving voor een branche, waarin staat waar de branche zich aan dient te houden m.b.t. voedselveiligheid.

In meerdere EU-landen, maar ook wereldwijd, zijn er hygiënecodes (of varianten daarop). Alle goedgekeurde hygiënecodes binnen de EU zijn te vinden op de website van de Europese Commissie. Op de webpagina is een pdf te downloaden met alle hygiënecodes, uitgesplitst naar branche, en de website waarop je deze kunt downloaden. In de meeste gevallen bedragen de kosten hiervoor ongeveer € 100,-. Voor een overzicht van hygiënecodes per sector in Nederland kijk je op de website van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.

Voor de bereiding van hapjes op een beurs in Duitsland zou dat, afhankelijk van de specifieke situatie, een code DIN 10500 zijn.

Training HACCP

HACCP, de afkorting voor Hazard Analysis and Critical Control Points, is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. Précon Food Management biedt diverse trainingen aan over HACCP, waarin ze je wegwijs maken in voedselveiligheid. Dit zijn algemene trainingen o.b.v. EU-wetgeving. Het overwegen waard indien je vaak voor opdrachtgevers in de foodsector werkt.

Ook kun je, met hulp van Précon Food Management, je risico’s inschatten en een inventarisatie laten maken van algemene of specifieke mogelijkheden. Voor meer informatie hierover, neem je contact op met Précon Food Management.

Advies op maat

Daarnaast heb je uiteraard de mogelijkheid om je volledig te verdiepen in de specifieke wet- en regelgeving van het land en juridische dienstverlening in te kopen voor advies op maat. In het geval van Duitsland kun je hiervoor terecht bij de Duits-Nederlandse Handelskamer. Zij brengen je vervolgens in contact met de juiste persoon.

Bron: CLC-Vecta, december 2015

Meer nieuws ›