Veilige in- en uitstroom: ook voor mindervalide bezoekers?

Veilige in- en uitstroom: ook voor mindervalide bezoekers?

Marianne Dijkshoorn toegankelijkheidsexpert van Welkom Toegankelijkheid & Evenementen

Heerlijk struinen over een zonnig festivalterrein is waar veel mensen blij van worden. Misschien verwacht u het niet, maar ook veel mindervalide personen gaan graag naar festivals. Denk aan rolstoelgebruikers, rollatorgebruikers, mensen die slecht ter been zijn en met krukken lopen of mensen met een sportblessure. Naar schatting gaat het om 2% tot 4% van alle evenementenbezoekers. Zelf geniet ik als rolstoelgebruiker ook heel erg van festivals, hoewel de toegankelijkheid niet altijd optimaal is.

Mindervalide bezoekers van een festival kunnen te maken krijgen met verschillende ‘uitdagingen’ als de organisator (en de gemeente) onvoldoende hebben nagedacht over deze bezoekersgroep.

Allereerst kom ik soms op evenementen die simpelweg niet geschikt gemaakt zijn voor mindervaliden. Dit blijkt bijvoorbeeld doordat de toegangspoortjes niet breed genoeg zijn, er geen verharde hoofdpaden zijn en er geen of te kleine mindervalidentoiletten zijn.

Een tweede categorie ‘uitdagingen’ die ik vaak ervaar komt voort uit een onderschatting van het aantal mindervaliden. Gevolg van deze onderschatting is bijvoorbeeld een tekort aan plaatsen op het mindervalideplatform om de show te bekijken, wat resulteert in een groep wachtende mensen bij de toegang tot het platform en behoorlijke irritaties over en weer als bezoekers erop of eraf moeten.

In de derde plaats kan er nog een flink probleem ontstaan als er sprake is van een noodsituatie. Dit laat zich aardig illustreren door mijn eigen ervaringen met noodweer op een groot festival. Regen was voorspeld, maar niet in extremen. Het festivalterrein werd één grote modderpoel en er was geen doorkomen meer aan. Ik kreeg vanwege de situatie de gelegenheid om backstage plaats te nemen. Daar ging het voortbewegen met de rolstoel over rijplaten een stuk makkelijker. Ik kreeg een plek in de EHBO-tent, waar na enige tijd ook onderkoelde mensen werden binnengebracht. Voor mijn gevoel zat ik behoorlijk in de weg, maar naar buiten gaan was ook geen optie door de aanhoudende storm. Vrijwilligers van de organisatie wilden mij helpen om naar huis te gaan, maar dat ging niet door het noodweer. Alle hotels zaten vol.

Omdat ik ook niet op een camping kon slapen, kreeg ik een plek in de noodopvang. De volgende vraag was: hoe kregen ze mij daar? Alle organisatievoertuigen waren bezet om spullen van het festivalterrein te halen. Lopen ging ook niet, omdat het terrein onbegaanbaar was. Uiteindelijk riep een EHBO’er per porto een wagen op voor medische assistentie onder het mom: “deze persoon moet dringend naar de noodopvang”.
Na de nacht in de noodopvang te hebben doorgebracht, ben ik in de vroege ochtend huiswaarts gekeerd omdat het festivalterrein nog steeds onbegaanbaar was na uren aanhoudende regen.

Natuurlijk was er in de veiligheidsplannen beschreven wat te doen bij slecht weer-scenario’s, maar niemand had zich gerealiseerd dat er ook mindervalide personen waren die mogelijk ook moesten worden geëvacueerd.

Niet alleen organisatoren van evenementen kunnen zich vaak meer rekenschap geven van hun mindervalide bezoekers. Ook de gemeente en de diensten die ten behoeve van de evenementenvergunning adviseren mogen hier meer aandacht voor hebben. Ik merk bijvoorbeeld dat de brandweer in zijn beoordeling van ontvluchtingsmogelijkheden wel werkt met een vaste norm voor het aantal mensen dat per minuut door een nooduitgang kan vluchten, maar niet voldoende aandacht heeft voor het plan dat dat ten grondslag moet liggen aan een effectieve ontruiming van álle bezoekers.

Ben je zelf betrokken bij het organiseren van een evenement of ben je betrokken bij het beoordelen van de plannen die organisatoren hiervoor indienen? Denk je hierbij dan ook na over de toe- en uitgankelijkheid mindervalide personen? Beschrijf jij in je evacuatieplan ook de evacuatie van mindervalide personen? En heb je nagedacht over de toegankelijkheid van de opvanglocatie?

Zomaar wat vragen die je aan het denken kunnen zetten. Want als jouw evenement, jouw nooduitgangen en jouw opvangplek rolstoeltoegankelijk zijn, zijn deze ook toegankelijker en veiliger voor alle bezoekers.

Heeft u vragen n.a.v. deze blog? Neem contact met ons op door een e-mail te sturen naar info@esi.email.

Meer nieuws ›