Vechtsportgala’s als evenementen?

Vechtsportgala’s als evenementen?

Roelf Pot, Event Safety Institute

In oktober 2017 is er een handreiking Vechtsportgala’s uitgekomen. Met deze handreiking wordt, samengesteld in samenwerking met diverse ministeries en veertien gemeenten, een informatiepakket geboden waardoor er op den duur veilige, gezonde en goed georganiseerde vechtsportevenementen plaats zullen gaan vinden waarbij de sporter centraal staat. Een van de aanbevelingen uit deze handreiking pak ik er voor dit verhaal voor u uit: gemeenten zouden vechtsportgala’s voortaan als evenement moeten behandelen.

De handreiking Vechtsportgala’s is uitgebracht door de Nederlandse Vechtsportautoriteit. Deze houdt toezicht op de kwaliteit van full contact vechtsportorganisaties en draagt zelf zorg voor een adequate handhaving daarvan. De autoriteit werkt samen met full contact vechtsportorganisaties (kickboksen en MMA), de overheid (met name gemeenten) en de vechtsporters zelf. De autoriteit draagt daarmee bij aan zelfregulering van de branche.

Full contact vechtsporten, vooral kickboksen, thaiboksen en Mixed Martial Arts (MMA) zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze groeiende sector kent ook een aantal problemen. Er is niet één bond die de hele sector vertegenwoordigt. Een aantal organisaties geeft zich uit voor autoriteit en (mede-)organiseert vechtport evenementen/ gala’s van een bedenkelijk niveau qua gezondheid van de deelnemers en qua geldstromen, waarbij vermengingen van de onderwereld en de bovenwereld in een aantal gevallen is aangetoond.

De handreiking adviseert om elk vechtsportgala in een gemeente te laten behandelen als evenement. Maar wat als het niet past binnen de huidige APV-criteria of beleidsregels voor evenementen? Daarnaast zijn we benieuwd of in uw gemeente actief onderzoek gaat plaats vinden naar (nieuwe) vechtsportgala’s. Laat u ons weten hoe uw gemeente dat aanpakt?

Heeft u vragen n.a.v. deze blog? Neem contact met ons op door een e-mail te sturen naar info@esi.email.

Meer nieuws ›