Toezicht en handhaving op kleine evenementen: ervaringen uit Amersfoort

Toezicht en handhaving op kleine evenementen: ervaringen uit Amersfoort

Roelf Pot, CrowdProfessionals / Event Safety Institute

Toezicht en handhaving op evenementen krijgt in steeds meer gemeenten een kwaliteitsimpuls. We zien dit terug in het aantal toezichthouders dat deelneemt aan onze opleidingen en trainingen. In sommige gevallen is er een behoefte aan directe operationele versterking van het team toezichthouders. Zo ben ik voor een jaar parttime gedetacheerd bij het Team Toezicht & Handhaving van de gemeente Amersfoort. Als overbrugging naar een nieuwe, vaste kracht, maar ook om de collega-toezichthouders meer specialistische kennis bij te brengen en te coachen in hun werk.

In de gemeente Amersfoort werken alle Bijzondere Opsporingsambtenaren (Boa’s) Openbare Ruimte van het Team Toezicht & Handhaving integraal. Dat wil zeggen dat zij in principe moeten kunnen acteren met betrekking tot alle gemeentelijke regelingen en vergunningen die van toepassing zijn op de openbare ruimte. Dus ook met betrekking tot de gemeentelijke evenementenvergunningen.

In Amersfoort kennen we de mogelijkheid dat een aanvraag zo risico-arm is dat deze in een digitaal administratief proces wordt afgehandeld. Denk daarbij aan een straatfeest, een buren-barbecue of een schoolplein-rommelmarkt. Vooral in het begin en aan het eind van de zomervakantie blijken deze aanvragen veel binnen te komen. Alle wijk-Boa’s krijgen kopieën van alle verleende vergunningen in hun wijk, zodat ze hier tijdens hun dienst aandacht aan kunnen geven.

Maar omdat deze tientallen evenementjes massaal en veelal last minute worden aangevraagd is het lastig om in die weekenden ad hoc wijk-Boa’s in te plannen. Het reeds geplande werk gaat immers ook door en ook voor veel Boa’s is het dan ook vakantietijd.

Afgelopen periode hebben we dit anders aangepakt. We hebben een ervaren handhaver met kennis van evenementen, in een avonddienst gekoppeld aan een jonge Boa. Samen bezochten ze telkens zo’n 15 kleine evenementen die bij elkaar in de buurt werden gehouden. De jonge Boa was aan zet en de ervaren Boa fungeerde als coach.

Deze manier van werken is als erg prettig en effectief gebleken. De jonge Boa deed in één avonddienst een schat aan ervaringen op en de ervaren Boa proefde aan het coachen van een collega. Daarnaast waren de reacties van de aangesproken organisatoren van deze kleinschalige activiteiten ronduit positief. De twee collega’s werden tijdens die bezoeken gezien als “het gezicht van de gemeente”. Het adagium “kennen en gekend worden” heeft die avonden veel nieuwe impulsen gekregen.

Bent u ook nieuwsgierig wat ESI en CrowdProfessionals voor uw medewerkers Toezicht & Handhaving kunnen betekenen? Of wilt u weten welke detacheringsmogelijkheden wij kunnen bieden? Neem dan vrijblijvend contact op via info@esi.email.

Meer nieuws ›