Nieuwe regelgeving voor in- en uitstroom

Rob Hermanns, Event Safety Institute, 6 november 2015

Het was april 2014 toen de NEN-EN 13.200.7 norm werd geïntroduceerd in de EU en dus ook in Nederland. Deze Norm – Deel 7, toeschouwersaccomodaties, in en uitgangsvoorzieningen en looproutes – geeft de nieuwe waarden aan waarmee gerekend wordt als het gaat om hoeveel personen er per minuut door een uitgang (deur) kunnen. Maar ook hoe de eigenschappen van looproutes hun invloed hebben op de ontruiming.

Deze informatie wijkt behoorlijk af van wat we in Nederland gewend zijn om te gebruiken. De cijfers komen overeen met de gegevens zoals die in Event Safety Guide in Engeland staan. Onze Nederlandse rekentools zoals we vaak gebruikt zien komen uit het Bouwbesluit en liggen aanzienlijk hoger.

Het resultaat van deze twee verschillende normen is dat het best kan voorkomen dat de lopende aanvragen van evenementen vergunningen afgewezen worden als de nieuwe NEN EN 13.200-7 wordt toegepast door de vergunning verstrekker en niet de tot nu toe enige rekentool uit het Bouwbesluit.

Beste organisator, dit is een reële kans, wees verstandig en gebruik die nieuwe norm voor uw plannen en tekeningen. Het verschil is zo groot dat u anders om moeten gaan met uw nooduitgangen en vluchtwegen.

Komt u er niet uit, vraag het aan een specialist, maar voorkom stress als uw aanvraag vlak voor het evenement drastisch moet worden aangepast op basis van de nieuwe regels.

Heeft u vragen n.a.v. deze blog? Neem contact met ons op door een e-mail te sturen naar info@esi.email.

Meer nieuws ›