Lange wachtrij voor afscheid Koningin Elizabeth II 

Lange wachtrij voor afscheid Koningin Elizabeth II 

Wachtrijen ontwerpen is al lang vooraf gebeurd en prof. Keith Still werd daarin betrokken. ”Het plannen van ‘de wachtrij’ duurt tientallen jaren.” zegt de professor in een interview met de BBC. “Acht uur is misschien acceptabel voor de meeste mensen om te wachten in deze rij, maar 10 of 12 uur? Waar ligt de grens van het menselijk uithoudingsvermogen als je zo lang staat? Deze factoren worden allemaal meegerekend.” We zagen afgelopen maand hoe het wachten een beleving op zich werd. De ervaring leert ons dat goed ontworpen, geplande en gemanagede wachtrijen echt kunnen bijdragen bij aan veilige en prettige omstandigheden. 

Koningin Elizabeth II, de langst dienende monarch van het Verenigd Koninkrijk, is op 8 september 2022 op 96-jarige leeftijd overleden. Ze kwam op de troon in 1952 en regeerde 70 jaar. Vele mensen wilden afscheid nemen van de koningin. Ze lag vijf dagen opgebaard in Westminster Hall tot haar begrafenis. Honderdduizenden mensen trotseerden een kilometerslange rij en een wachttijd van tot wel 30 uur om afscheid te nemen van de Britse koningin in Londen. 

Al jaren werden voorbereidingen getroffen voor wanneer koningin Elizabeth zou komen te overlijden. Het is een enorme operatie geweest met veel verschillende aspecten. Één van deze aspecten was het faciliteren van een veilige en georganiseerde rij voor de mensen die afscheid wilden nemen van de koningin. De Britse autoriteiten hebben meer dan duizend vrijwilligers, stewards en politieagenten ingezet om de rij in goede banen te leiden. Dat was ook deels de reden waarom veel professionele voetbalwedstrijden in Londen moesten worden afgelast.  

Een wachtrij ontwerpen 

De wachtrij kronkelde zo’n 10 mijl langs de rivier de Theems met een geschatte wachttijd van maximaal 30 uur op het hoogtepunt. De rij werd op 16 september zelfs enige uren afgesloten toen deze zijn capaciteit bereikte. Toen dit gebeurde zijn mensen, tegen het advies van de overheid in, een aparte wachtrij gestart voor dé wachtrij. Het is erg belangrijk om verwachtingen te scheppen naar de bezoekers, vandaar dat de Britse overheid een livestream had opgezet waarmee iedereen de wachtrij kon volgen en de geschatte lengte kon zien.  

De opzet van de wachtrij was een ontwerp ontleend van attractieparken. Slangachtige secties werden gemaakt waardoor er meer mensen in de rij konden staan op minder ruimte. Er was ook entertainment voor mensen die in de rij stonden te wachten. Archiefbeelden van koningin Elizabeth werden getoond op schermen buiten op het gebouw van BFI Southbank op de laatste mijl van de lijn. 

Bij de ingang van Westminster Hall werd een ruimte ingericht veiligheidsonderzoek die door de overheid wordt omschreven als vergelijkbaar met die van een luchthaven. Een andere regel was dat de rouwende Britten niet stil mochten blijven staan ​​in Westminster Hall. 

Bij het ontwerp van deze plannen is rekening gehouden met de aankomst- en servicegraad. In deze situatie werd de aankomstsnelheid vooral bepaald door de capaciteit van London Underground. De servicegraad was moeilijk te bepalen omdat ieder mens zijn respect anders betuigd. Er is geen vaste tijdsduur die elke persoon daarvoor nodig heeft. 

Michelle Donelan, de Britse cultuursecretaris, geloofde dat ongeveer 250.000 mensen in de rij stonden om de kist van de koningin te bekijken. De aankomstgraad was veel groter dan de servicegraad, wat resulteerde in een wachtrij die uren duurde. 

Ook werd een grote groep mensen ingezet om een ​​veilige infrastructuur voor de wachtrij te creëren. Er werd een polsbandsysteem ingevoerd waardoor mensen even uit de rij konden, bijvoorbeeld om gebruik te maken van één van de toiletten, en niet hun plek kwijtraakten. Voor mensen met een beperking was een aparte, kortere lijn gecreëerd. 

Het overlijden van koningin Elizabeth II was een trieste gebeurtenis. Toch was het bijzonder om te zien hoeveel mensen bij elkaar kwamen om, op hun eigen manier, bij te dragen aan de gebeurtenissen rond haar dood. Hierdoor konden honderdduizenden mensen afscheid nemen van de monarch. 

Meer nieuws ›