Feestdagen in Hong Kong: crowd management als keiharde voorwaarde

Feestdagen in Hong Kong: crowd management als keiharde voorwaarde

Tom Bindels, Event Safety Institute

Hong Kong is één van de meest dichtbevolkte steden ter wereld. In de stad en omliggende regio wonen meer dan 7 miljoen mensen. Feestdagen zoals kerstavond of de jaarwisseling vragen standaard crowd management interventies om de grote mensenmassa’s veilig te houden. De gemeente en politie hebben het belang van crowd management op een ongelukkige manier moeten leren: in 1993 zijn tijdens de jaarwisseling 21 mensen overleden en 62 mensen gewond geraakt als gevolg van verdrukking in het stadsdeel Lan Kwai Fong. In deze blog geven we inzicht in deze ramp en de maatregelen die men sindsdien neemt.

Hong KongLan Kwai Fong
Lan Kwai Fong is gelegen in Hong Kong centrum en is het populairste uitgaansgebied van het drukke Hong Kong. Het bestaat uit een krappe hoofdstaat en een zijstraat, in de vorm van een L, met veel bars en restaurants. De combinatie tussen krappe straatjes en veel bezoekers leidde op 1 januari 1993 tot een ‘progressive crowd collapse’. Het incident vond plaats na middernacht, toen zich tussen de 15.000 en 20.000 mensen in de smalle straat bevonden. Het publiek ging massaal de horecagelegenheden uit, om op straat het aftelmoment mee te maken. De feestvierder gooiden met bier, champagne en schuim, waardoor de straat glad werd. Enkele minuten na middernacht verloor een rij mensen hun evenwicht en kwam ten val. Dit leidde tot een domino-effect waarbij meerdere mensen bovenop de eerste groep ten val kwamen. Naar schatting waren er 150 mensen in dit vacuüm in de massa ten val gekomen en lagen de slachtoffers vijf lagen dik boven op elkaar. In deze groep zijn uiteindelijk 21 mensen overleden als gevolg van verstikking en verdrukking en 62 mensen gewond geraakt. De media sprak, zoals zo vaak, over een ‘stampede’, een op hol geslagen menigte. Binnen het crowd management merken we dit echter aan als een ‘progressive crowd collapse’. De mensenmassa bezwijkt onder de te hoge druk van het aantal bezoekers en er ontstaat een gat waar mensen op elkaar vallen. De slachtoffers vallen in dit gat, waar mensen overlijden aan verdrukking en verstikking.

Hong KongEen restauranteigenaar beschrijft de schokgolven in de  vloeibaar geworden massa: “You could clearly see there was a wave op people moving back and forward like you see in socces games. I never dreamt there were people underneath that.”

De politie probeerde na de crowd collapse in eerste instantie de slachtoffers uit te massa te trekken. Dit lukte echter niet, omdat dit weer tot een nieuw domino-effect zou leiden en de massa te vast in elkaar zat. Nadat een agent zich realiseerde dat de druk moest worden verminderd om mensen uit de massa te kunnen halen, ging hij het podium op en riep hij bezoekers op om het gebied te verlaten. Hier werd gelukkig gehoor aan gegeven, waardoor is voorkomen dat er nog meer slachtoffers zouden vallen.

Geleerde lessen
Direct na de ramp is een onderzoekscommissie ingesteld om de oorzaak te onderzoeken en maatregelen te beschrijven die al voor het Chinese Nieuwjaar enkele weken later moesten worden toegepast. Tegenwoordig worden de crowd management maatregelen bij elke feestdag getroffen, zoals tijdens Halloween, Kerst en Nieuwjaar. Er worden nog maar maximaal 4.000 bezoekers het gebied in gelaten, de politie reguleert de in- en uitstroom door veel inzet van personeel, dranghekken, signage en camera’s. Er wordt gewerkt met een wachtrijsysteem en éénrichtingsverkeer voor voetgangers. De omliggende straten worden afgesloten voor autoverkeer en verkeersomleidingen worden in werking gesteld. De maatregelen worden van te voren via verschillende media gecommuniceerd. De interventies worden als crowd control beschouwd, en zodoende als een taak van de politie. Beveiligers hebben in deze geen rol.

Hong KongTot slot
In Hong Kong heeft men inmiddels vele jaren ervaring opgedaan met crowd management-maatregelen. Reguliere feestdagen zijn tot evenementen verworden door de grote aantallen bezoekers. Men heeft de noodzaak moeten ervaren als gevolg van een ramp met vele doden en gewonden. Om incidenten met mensenmassa’s te voorkomen is het reguleren van het aantal bezoekers de sleutel. Het gebied wordt afgesloten met dranghekken om te voorkomen dat het veilige aantal bezoekers wordt overschreden. Goed zicht op de beschikbare publiekscapaciteit blijkt ook hier de sleutel.

Crowd management is ook bij vele evenementen in Nederland en België van groot belang voor het waarborgen van de veiligheid. De adviseurs van ESI en CrowdProfessionals staan u graag tot dienst bij het maken van een capaciteitsanalyse of crowd management-plan. Neem ook eens een kijkje bij ons opleidingsaanbod. Op 3 en 4 oktober 2017 start een tweedaagse cursus crowd management in Utrecht. Daarnaast heeft u dit najaar twee mogelijkheden om de opleiding Crowd Safety en Risk Analysis te volgen onder leiding van Professor dr. G. Keith Still van de Manchester Metropolitan University: op 31 oktober en 1 en 2 november 2017 in Utrecht en op 14, 15 en 16 november in Antwerpen. Deze opleiding biedt direct toegang tot het Master programma Crowd Safety and Risk Analysis aan de Manchester Metropolitan University.

Heeft u vragen n.a.v. deze blog? Neem contact met ons op door een e-mail te sturen naar info@esi.email

Meer nieuws ›