Gezondheidstrends op evenementen: gezond en veilig feesten als nieuwe norm

Gezondheidstrends op evenementen: gezond en veilig feesten als nieuwe norm

Zien jongeren drugs als een goedkoop alternatief voor alcohol wanneer zij een evenement bezoeken? Onderzoek in opdracht van EenVandaag lijkt deze trend te signaleren. We houden deze resultaten graag tegen het licht van de praktijk en spraken Ronald van Litsenburg, directeur van Event Medical Service (EMS) en Lotte van Driel, projectcoördinator van EMS, over de waarnemingen in het kader van gezondheid op evenementen.

Op 10 april 2023 deelde EenVandaag onderzoeksresultaten van een onderzoek dat 3FM en 3vraagt hebben gehouden onder jongeren waarin wordt gesteld dat als gevolg van de dure munt- en ticketprijzen van evenementen één op de vijf jongeren zichzelf meer drugs ziet gebruiken dan ze normaal doen. Dat zijn vooral jongeren die vaker drugs gebruiken als ze naar een festival gaan: van hen zegt maar liefst de helft dat ze dit jaar (meer) gaan gebruiken.

Drugs als alternatief voor duur bier

In het onderzoek zouden jongeren stellen dat drugs een goedkoper alternatief is voor bier en ook de eetlust onderdrukt. ‘Voor 20 euro heb je een xtc-pil én een hele dag water op een festival. Met bier en eten ben je drie of vier keer zo veel kwijt’, aldus een respondent uit het onderzoek. Van Litsenburg ziet sinds de heropstart van evenementen na corona geen toename van middelen gerelateerde incidenten op evenementen. Ernstige incidenten zijn zelfs gelijk gebleven of iets afgenomen. Van Driel geeft een verklaring: ‘Vanwege de hoge prijzen zijn mensen steeds bewuster. Door overdosering of een kater gooi je een hele dure festivaldag weg.’

Van Litsenburg vervolgt: ‘Overdosering van middelengebruik heeft een negatieve invloed op de beleving. Je ziet ook wanneer we het gesprek aangaan op de EHBO-post met vrienden van de zorgvrager dat niemand zit te wachten op een wijzende vinger waarin we zeggen dat het niet slim is en dat ze voorzichtiger hadden moeten zijn. Een ticket is veel waard en je vrienden zijn je veel waard. Pas als je aangeeft dat het zonde is van je duurbetaalde festivalticket en die van je vriendengroep die niet meer kunnen genieten, komt dit echt binnen.’

Steeds gezonder

Jongeren zijn steeds meer zelfbewust en bezig met gezond leven. Ze zijn bezig met gezonde voeding, mode, zelfontplooiing en sporten vaker. Bij overdosering ben je niet meer stoer en word je sneller de sukkel van de groep. De medewerkers van EMS zien geen toename in middelen gerelateerde incidenten. In tegendeel zelfs, Litsenburg vervolgt: ‘Evenementenbezoekers zijn veel meer bezig met bewust en gezond leven. Tijdens de coronapandemie heeft de jeugd veel meegemaakt, indirect of in hun vrienden- of familiekring. Mensen willen het leven vieren, maar op een gezonde manier.’ Dit ziet EMS terug in dat de evenementenbezoeker vaker hun rust pakken bij een meerdaags festival, zodat ze de volgende dag weer fit zijn, zij hebben geen zin meer in een vette hap en kiezen steeds vaker voor gehoorbescherming.

In september 2022 was er in het landelijk nieuws veel aandacht voor de geluidsnormen op evenementen en de gevolgen hiervan. Van Litsenburg: ‘Wanneer we een ronde lopen op het terrein, zien we steeds meer bezoekers met oordoppen. Niet meer de eenvoudige oordoppen, maar met filter en op maat gemaakt. We krijgen ook op de EHBO-posten steeds vaker de vraag van bezoekers waar zij oordoppen kunnen vinden. Tijdens carnaval hadden audiciens het ook gigantisch druk met de vraag naar autoplastieken.’

Leeftijd

Bij ernstige gezondheidsincidenten ligt de gemiddelde leeftijd vaker tussen de 18 en 22 jaar. EMS ziet de gemiddelde leeftijd bij middelen gerelateerde zorgcontacten niet veranderen. Dat heeft deels te maken met het onbekend zijn met middelen, maar het toch voor een eerste keer willen uitproberen.

Middels verschillende campagnes wordt gezond en veilig feesten al gestimuleerd. Denk aan Celebrate Safe of Skip die Trip. Bij de laatste werken ze aan de-normalisatie van drugs. Veel mensen vinden het inmiddels namelijk normaal, in bepaalde hoeveelheden, drugs te gebruiken, ook op evenementen. De groep die dit normaal vindt is vooral de groep die voor corona al op stap ging, ouder dan 21 jaar. De nieuwe jongere groep, waarvan men vaak roept dat zij nog moeten worden opgevoed, vindt drugsgebruik volgens  Van Litsenburg veel vaker niet normaal.

Sturen op gezondheid

Stel dat de trend waarbij meer drugs wordt gebruikt toch doorzet, wat betekent dit dan voor evenementen? Van Litsenburg: ‘Dat ligt eraan. Niet iedereen die middelen gebruikt komt direct op de EHBO terecht. Het kan een lichte toename geven bij de medische dienst, maar dat gaat met name over hoeveel meer drugs één persoon gebruikt boven diens tolerantiegrens, en niet aan het aantal personen dat gebruikt.’

Daarnaast kun je voorafgaand aan je evenement kritisch kijken naar de inzet van medisch personeel. EMS heeft inzichtelijk wanneer het meest drugs wordt gebruikt en wanneer de meeste EHBO inzet is vereist, want de bezoekers gaan voor een bepaalde beleving.  ‘Bij de hoofdact of aan het einde van de avond gaan mensen scoren of bijpakken, dan ontstaat bij ons op de EHBO de piekdrukte.’, aldus Van Litsenburg.

Tot slot speelt de organisator ook een rol in het maken van gezonde keuzes. Steeds vaker zie je foodtrucks met gezondere en meer duurzame alternatieven. Ook bij meerdaagse evenementen wordt steeds minder nadruk op de nachtprogrammering gelegd zodat de bezoeker zijn rust kan pakken en de volgende dag weer kan genieten. Kortom, er lijkt momenteel niet direct reden tot zorg over het patroon van drugsgebruik en de gezondheid van bezoekers van evenementen. 

Meer nieuws ›