Decision Support Matrix helpt bij voorbereiding op risicovol weer

Decision Support Matrix helpt bij voorbereiding op risicovol weer

Risicovol weer zoals een weersomslag, harde wind of bliksem, is voor grote publieksevenementen in de buitenlucht altijd een van de grootste veiligheidsrisico’s. Als noodweer nadert, terwijl duizenden zich vermaken en hun veiligheid en gezondheid onder jouw verantwoordelijkheid valt, is het zaak om de situatie snel te beoordelen, intern de nodige acties uit te kunnen zetten en om snel te kunnen schakelen met de overheidsdiensten. Ondersteun de effectiviteit van deze respons met een Decision Support Matrix.

Het is niet moeilijk om je voor te stellen dat risicovol weer een scenario is waar ieder groot buitenevenement op moet zijn voorbereid. Het risico is voorzienbaar en het gevaar volledig wegnemen is onmogelijk. Beeldbepalende gebeurtenissen met risicovol weer zijn onder meer de storm die over Pinkpop trok in 2014, de afgelasting van vele carnavalsoptochten vanwege storm in 2015, 2016 en 2020, de blikseminslagen op Rock am Ring (2015 en 2016), de doden door het noodweer op Pukkelpop (2011) en nog iets langer geleden (2001) de chaos tijdens de massale uitstroom vanwege noodweer op Dance Valley in Spaarnwoude.

Voorbereiden

De komst van risicovol weer hoeft je niet volledig te verrassen. Over de kenmerken en gevolgen van risicovol weer is veel wetenschappelijke kennis en ook van de ervaringen zoals op de bovengenoemde evenementen valt veel te leren. De workshop ‘Risicovol weer’ van ESI biedt goede handvatten om weerscenario’s beter te leren begrijpen. Deze kennis helpt je om je gedegen voor te bereiden op de gevolgen en mogelijke besluiten.

Aanpak per weertype

Meteoroloog Klaas Dros legt in de workshop ‘Risicovol weer’ uit dat de aanpak per weertype vooraf al kan worden doordacht en uitgewerkt. Hij onderscheidt de weertypen Wind, Neerslag, Onweer, Hitte en een extreme waarde van de “Wet Bulb Globe Temperature” (WBGT). Bij wind valt bijvoorbeeld te denken aan: tot welke windkracht is het voor bezoekers nog aangenaam? Welke doeken moeten worden verwijderd bij welke windindicatoren? Bij neerslag valt te denken aan: wat gaan bezoekers doen als het hard gaat regenen? Hoeveel ruimte is er in de tenten en is er een kans op overcrowding? Komen geparkeerde voertuigen vast te staan? Bij onweer kan worden nagedacht over de mogelijkheden tot het uitvoeren van een tijdige show stop of de wijze waarop het publiek op het veld zo veilig mogelijk kan blijven. Bij een hoge waarde van de WBGT zijn er onder meer gezondheidsrisico’s te verwachten en kan worden nagedacht over risicocommunicatie vooraf.

Beslissingsondersteunende tool

In de cursus “Introduction to Crowd Science” krijgen deelnemers onder meer inzicht in het gebruik van de tool “Decision Support Matrix” (DSM). Dit is een beslisssingsondersteunende matrix, waarin drie variabelen tegen elkaar worden afgezet. Het doel van een DSM is om degenen die beslissingen moeten nemen over het Safety Management tijdens een evenement te ondersteunen met gerichte informatie uit de risicoanalyse. Zijn er bijvoorbeeld risico’s door drukte te verwachten op bepaalde plekken op het evenement op vooraf voorspelbare tijden? Dan zijn de variabelen tijd, locatie en drukte tegen elkaar af te zetten in een DSM.

De Decision Support Matrix is ook goed inzetbaar voor scenario’s van risicovol weer. Door in de verticale as de weertypen te zetten en deze horizontaal af te zetten tegen de belangrijkste ijkmomenten voor en tijdens het evenement, kan je als organisatie vooraf al per weertype bedenken welke maatregel wanneer moet worden ingezet. Hieronder een “blanco” uitwerking.

Om deze Decision Support Matrix te kunnen vullen, zal de organisatie zich moeten verdiepen in de risico’s en gevolgen van de weertypen en de beïnvloedingsmogelijkheden die ze heeft om de risico’s te beheersen op haar evenement. Hierbij dient verder te worden gedacht dan het directe gevolg van het weertype; immers kan ook het gedrag van de crowd zelf als gevolg van het weer een risico vormen waarop moet worden voorgedacht.

Meer weten over Risicovol weer of Crowd Safety Management? Kijk naar onze opleidingspagina of neem contact met ons op voor hulp.

Meer nieuws ›