Dagvoorzitter ESI Jaarcongres 2023: Sjoerd Weikamp

Dagvoorzitter ESI Jaarcongres 2023: Sjoerd Weikamp

Op 9 maart 2023 vindt het ESI Jaarcongres plaats in congrescentrum Flint in Amersfoort. Zoals ieder jaar staat het congres in het teken van de laatste ontwikkelingen op het gebied van evenementenveiligheid. We stellen met veel plezier onze dagvoorzitter aan jullie voor: Sjoerd Weikamp, eigenaar en hoofdredacteur van EventBranche.nl. Wij spraken hem over zijn verwachtingen van ons congres en zijn rol als dagvoorzitter.  

Sjoerd Weikamp begon zijn carriere met het studeren van communicatiewetenschappen. Hij is daarna ruim 15 jaar redacteur bij EventBranche.nl en nu tevens mede eigenaar, waardoor hij goed op de hoogte is van alles wat er speelt in de evenementensector. Zijn platform ziet hij als middelpunt van live communicatie en experience marketing. Sjoerd Weikamp introduceert zich daarnaast ook nog graag met zijn ‘twee beste evenementen’ zoals hij zelf zegt: zijn twee dochters.

Wegblijven bij standaard antwoorden

Als dagvoorzitter heeft Weikamp een scherp doel gesteld. Bij het samenkomen van verschillende sprekers en bezoekers met veel kennis en verschillende visies vindt hij dat sprekers zo ver mogelijk weg moet blijven van standaard antwoorden. ‘Op het podium wil ik alles op tafel leggen en proberen de geluiden van bezoekers uit de zaal naar voren te halen.’ De professor van zijn opleiding communicatiewetenschappen liet hem destijds al weten: het model van zender en ontvanger werkt niet, mensen moeten betrokken zijn.

Weikamp vervolgt: ‘De evenementenbranche zit in zo’n bizarre tijd. Afgelopen zomer hebben verschillende publieksevenementen het zwaar gehad qua beschikbaarheid van toeleveranciers van beveiliging tot catering en stage-bouwers, daarom moeten we juist nu, meer dan ooit, met elkaar verbinden. We moeten terug naar de kern, want gezamenlijk hebben we zoveel kennis, dat we samen kunnen kijken naar wat wél mogelijk is.’ Dit standpunt neemt hij dan ook mee in de gesprekken die hij op het podium zal voorzitten.

Samenwerken aan veilige evenementen

Wat betekent het congres-thema voor Weikamp? ‘Het woord zegt het al: samen-werken. Dat betekent dus niet per se regels opleggen. Aan de andere kant, gelukkig hebben we regels, de lokale driehoek en zijn de vergunningstrajecten best goed in orde. Iedereen maakt onderdeel uit van de schakel van een evenement.’ Toch benadrukt Weikamp: ‘De tijden zijn zo veranderd, we hebben echt een probleem als het gaat om de hoeveelheid handen die beschikbaar zijn ten opzichte van het aantal evenementen op de kalender.’ Als we dit soort onderwerpen tijdens het congres aansnijden met de diversiteit aan bezoekers kunnen we naar mogelijke openingen en oplossingen zoeken.

Oproep: ‘Durf kwetsbaar te zijn!’

Weikamp kijkt het meeste uit naar de sprekers en bezoekers die zich kwetsbaar durven op te stellen en zal als dagvoorzitter zijn best doen om een open sfeer te creëren. ‘Een congres is een mooie gelegenheid om geluiden en meningen bij elkaar te brengen, maar dat kan alleen als mensen open staan voor een gesprek. Niet: wat is je allerbeste evenement? Maar: wat gaat er nu mis en waar maak jij je zorgen over? Dat zal nooit lukken via een call of een mail, ik hoop dat de mensen die zullen spreken zich dat ook beseffen!’

Meer nieuws ›