Train-de-trainer doorleefsessies
19 sep 2023 - 03 okt 2023 / 09:00 - 17:00 uur
Leer een effectieve doorleefsessie voorbereiden en begeleiden!
Deze cursus is bedoeld voor professionals, werkzaam bij gemeenten of hulpdiensten, die zich willen laten opleiden tot een begeleider van doorleefsessies. Een doorleefsessie vormt de afsluiting van de voorbereidingen op een risico-evenement. Eén tot twee weken voor een evenement komen de gemeente, de organisator, zijn inhuurpartners en de operationeel leidinggevenden van de hulpdiensten bij elkaar om met elkaar de reactie op mogelijke incidenten te ‘doorleven’. Dit gebeurt aan de hand van een aantal zorgvuldig gekozen incidentscenario’s.
Jouw rol als begeleider bestaat uit het bepalen van de oefendoelen, het vertalen naar een opzet en keuze van scenario’s, meedenken over de deelnemers in de oefening en voorbereiding van de dilemma’s die tijdens de sessie op tafel komen. Tijdens de doorleefsessie nodig je de deelnemers op actieve wijze uit om aan te geven hoe ze zouden gaan handelen in de gegeven situatie. Vervolgens vraagt je kritisch bij alle betrokken partijen door om er met de groep achter te komen hoe de deelnemers daadwerkelijk zouden gaan optreden. Omdat de begeleider als relatieve buitenstaander de sessie begeleidt, wordt er niet naar de bekende weg gevraagd en worden deelnemers echt uitgedaagd om verder te denken.
De opleiding duurt 2 dagen, waarna je na het voltooien van een thuisopdracht een bewijs van deelname aan de tweedaagse ontvangst. Dit ten teken van het feit dat je weet hoe je een doorleefsessie kunt organiseren en welke competenties er gevraagd worden van de begeleider.
Praktijkopdracht
De volgende stap is het behalen van het certificaat “Begeleider doorleefsessies” van ESI. Dit gebeurt aan de hand van een daadwerkelijke doorleefsessie in jouw eigen praktijk. De trainer begeleidt je in het voorbereiden van de doorleefsessie en is aanwezig bij de door jou begeleide doorleefsessie. Tijdens dit hele proces krijg je feedback en tips die jou gaan helpen echt een goede doorleefsessie neer te kunnen zetten.
Leerdoelen
Na het volgen van deze cursus is de deelnemer in staat:
- Om het instrument doorleefsessie in te zetten in de eigen praktijk;
- Om een inhoudelijk goed intakegesprek te voeren met de opdrachtgever;
- Om te adviseren in de samenstelling van een veiligheidsteam in specifieke gevallen;
- Om te adviseren wie de deelnemers van een specifieke doorleefsessie moet zijn met hun rol binnen deze sessie;
- Om te beoordelen waar de nadruk van de doorleefsessie moet liggen;
- Om een doorleefsessie voor te bereiden;
- Om de presentatie behorende bij een doorleefsessie te vervaardigen (inhoud en vormgeving);
- Om te beoordelen wat er verder nodig is om als begeleider van een doorleefsessie op te treden (hier zou een trainersopleiding op maat in de verdere ontwikkeling aangepakt kunnen worden).
- Na het succesvol afronden van het praktijkgedeelte is de deelnemer in staat om een doorleefsessie van a tot z vorm te geven en te begeleiden.
Incompany
Het is ook mogelijk om de cursus incompany te organiseren, voor groepen tot 15 deelnemers. Tijdens de cursus sluiten we aan op gemeentelijk beleid. Teven is er voldoende ruimte om evenementen te behandelen die in de eigen gemeente aan de orde zijn. Door de cursus op eigen locatie te volgen, kan jouw team samen leren en de kennis op de eigen praktijk toepassen. Informeer bij ESI maar de mogelijkheden.
Dit ten teken van het feit dat hij een doorleefsessie kan organiseren- en weet welke competenties er gevraagd worden van de begeleider van een doorleefsessie.
- Doelgroep: medewerkers van gemeenten, politie, veiligheidsregio’s en (evenementen)organisaties die als onafhankelijke trainer doorleefsessies willen kunnen begeleiden.
- Omschrijving: training waarin alle aspecten aan bod komen die nodig zijn om een doorleefsessie te begeleiden en te organiseren.
- Vereiste voorkennis:kennis over het evenementenproces en kennis van (flexibele) GRIP-opschaling en planvorming.
- Inhoud: lesmateriaal, oefencasussen (sheets en achtergronddocumentatie worden digitaal verstrekt)
- Duur: 2 dagen van 9.00 uur tot uiterlijk 17:00 uur
- Planning: 19 september en 3 oktober 2023
- Locatie: Stadion Galgenwaard, Herculesplein 241, Utrecht
- Aantal deelnemers: minimaal 6 en maximaal 15 deelnemers
- Prijs: € 1.690,00 per persoon ex BTW. Deze kosten zijn inclusief de training en de praktijkopdracht. Wil je alleen de tweedaagse training bijwonen, dan betaal je € 995,00 ex BTW. Let op: het certificaat “Begeleider doorleefsessies” wordt alleen afgegeven als ook de praktijkopdracht wordt gedaan.
- Begeleiding: Frank Wijmenga en Kennly Vink (ESI)
De praktijkopdracht wordt in overleg met ESI gepland en uitgevoerd, waarbij geldt dat deze binnen 1 jaar na de training moet plaatsvinden.
Ben je van plan om je in te schrijven voor deze module en heb je vragen op het gebied van faciliteiten voor toegankelijkheid, dan kan je mailen naar info@esi.email.
Voor deze opleiding staat voor de deelnemer een studiebelasting van 16 uur bestaande uit:
- Kennis voorbereiding;
- Intakegesprek met een opdrachtgever;
- Completeren van de checklist voorbereiding doorleefsessie;
- Vervaardigen eigen lay-out met scenario doorleefsessie van gekozen evenement (aan de hand van checklist presentatie doorleefsessie;
- Inzenden verplichte stukken ter beoordeling van docent.