Risicovol weer op evenementen

26 jan 2023 / 10:00 - 16:00 uur

Een van de meest voorkomende incidenttypen op evenementen zijn de incidenten door risicovol weer. Het kan gaan om naderend noodweer of een weersomslag. Denk aan het noodweer bij Pinkpop (2014) en Pukkelpop (2012) en de afgelasting van carnavalsoptochten door wind (2016, 2020). Maar ook “hoge” of “lage” temperaturen kunnen een behoorlijke impact hebben op de veiligheid en gezondheid van bezoekers. Deze eendaagse workshop gaat in op de kenmerken van risicovol weer, de wijze waarop je dit kunt vertalen in preventieve maatregelen, planvorming en preparatie, alsook de besluitvorming die nodig kan zijn wanneer noodweer nadert. Deelnemers krijgen allereerst van meteoroloog Klaas Dros inzicht in hoe het weer zich ontwikkelt in verschillende weertypen, in verschillende periodes van het jaar. Hij laat deelnemers zien wat de gevolgen van deze weertypen kunnen zijn en hoe (on)voorspelbaar deze kunnen zijn. We bespreken vervolgens ook de inzichten die zijn gebundeld in de brochure over bliksem op evenementen van Techniek Nederland. We behandelende mogelijke besluiten die nodig zijn en wie wanneer een besluit zou moeten nemen. Deelnemers krijgen praktische tips mee voor de beoordeling van evenementenplannen en de eigen preparatie.

Iedereen kan deze module volgen, maar de module is vooral gericht op:

  • voor organisatoren van evenementen, vergunningverleners van gemeenten en adviseurs van de verschillende (hulp)diensten die hun (basis)kennis over risicovol weer op peil willen brengen. 

Na afloop kan de deelnemer:

  • verschillende weertypen en gevolgen daarvan voor evenementen duiden;
  • benoemen welke maatregelen mogelijk te nemen zijn als risicovol weer wordt verwacht;
  • beoordelen wat dit betekent voor de maatregelen vanuit de organisator van het evenement en wat het betekent voor de maatregelen die de gemeente en de hulpdiensten kunnen voorbereiden;
  • herkennen hoe de besluitvorming moet plaatsvinden bij naderend risicovol weer.

Klaas Dros

Klaas is een enthousiaste en gedreven docent, die met een grote kennis van zaken ingewikkelde weersituaties op een speelse manier inzichtelijk weet te maken. Daarbij worden veel voorbeelden uit de praktijk gebruikte en is er altijd veel ruimte voor vragen en discussie.

Ben Jan van der Klis

Ben Jan is als adviseur en trainer in dienst bij het Event Safety Institute. Hij heeft ruime (inter)nationale ervaring op het gebied van crowd safety. Hij is gespecialiseerd in training, planvorming en crowd management.

Locatie

Kaart wordt geladen...

‹ Terug naar workshops & opleidingen Risicovol weer op evenementen

Inschrijven

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.