Grip op mobiliteit bij evenementen

15 jun 2023 / 09:00 - 17:00 uur

Wanneer je denkt aan mobiliteit bij evenementen, dan denk je misschien al snel aan files en parkeerproblemen. Maar mobiliteit is veel meer dan alleen verkeer, vervoer, gele borden en verkeersafzettingen. Wist je dat er tal van mooie, praktische oplossingen bestaan die misschien wel een oplossing kunnen bieden voor de uitdagingen die kunnen opspelen bij een evenement bij jou in de omgeving? In deze module leert de deelnemer hoe het type bezoeker van grote invloed kan zijn op de vervoersmodaliteiten, leer je hoe je risico’s kunt herkennen en aanpakken. Krijgt inzicht in wat van de organisator mag worden verwacht en wat er op het bordje van de politie en de gemeente terecht kan komen. Ook krijgt de deelnemer inzicht in de benodigde onderbouwingen op de data die in de meeste mobiliteitsplannen voorkomen.

Een theoretisch kader over wet- en regelgeving, verkeersbesluiten en aanstellingen van verkeersregelaars ontbreekt uiteraard niet, maar de opleiding gaat  ook dieper in op de wijze waarop je grip kunt krijgen op mobiliteit en de vervoerstromen zelfs kunt beïnvloeden. We vertellen je hoe je een mobiliteitsplan moet schrijven, toetsen en hoe je deze kunt begrijpen. Je leert hoe communicatie de sleutel kan zijn in het mobiliteitsplan en leert hoe vervoersmodaliteiten ook als marketinginstrument kunnen worden beschouwd. Deze opleiding is een must voor iedereen die meer wil begrijpen van mobiliteit bij evenementen en hoe dit de basis vormt voor een succesvol evenement.

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus kan de deelnemer:

 • Uitleggen wat bedoeld wordt met mobiliteit in relatie tot evenementen en aangeven welke partijen zijn betrokken bij mobiliteit en aangeven welke taken en verantwoordelijkheden zij hebben;
 • Toezien op wet- en regelgeving die van toepassing is met betrekking tot mobiliteit;
 • Risico’s met betrekking tot mobiliteit herkennen en in kaart brengen en mogelijkheden benoemen om deze risico’s te mitigeren;
 • Een betere inschatting maken welke vervoersmodaliteiten worden verwacht bij een evenement.

Incompany

Het is ook mogelijk om de cursus incompany te organiseren, voor groepen van 10 tot 20 deelnemers. Tijdens de cursus is er voldoende ruimte om evenementen, aanvragen en veiligheidsplannen te behandelen die in de eigen gemeente aan de orde zijn. Door de cursus op eigen locatie te volgen, kan jouw team samen leren en de kennis op de eigen praktijk toepassen. Informeer bij ESI maar de mogelijkheden.

 • Doelgroep: evenementenorganisatoren, evenementenadviseurs politie en gemeenten. 
 • Omschrijving: Een eendaagse cursus waarin je leert om een mobiliteitsplan te schrijven, toetsen en hoe je deze kunt begrijpen. Een must voor iedereen die meer wil begrijpen van mobiliteit bij evenementen en hoe dit de basis vormt voor een succesvol evenement;
 • Inhoud: lesmateriaal, oefencasussen (sheets en achtergronddocumentatie worden digitaal verstrekt)
 • Duur: 9.00 uur tot uiterlijk 17:00 uur
 • Planning: 15 juni 2023
 • Locatie: Stadion Galgenwaard, Herculesplein 241, Utrecht
 • Aantal deelnemers: 15 deelnemers
 • Prijs: € 395,00 per persoon ex BTW (Incompany: informeer bij ESI naar de mogelijkheden)
 • Begeleiding: Melvin Zuidema en Rick Mensen 

Ben je van plan om je in te schrijven voor deze module en heb je vragen op het gebied van faciliteiten voor toegankelijkheid, dan kan je mailen naar info@esi.email.

Mobiliteit in relatie tot evenementen

 • Risico’s en mogelijkheden met betrekking tot mobiliteit;
 • Taken, rollen en verantwoordelijkheden;
 • Inschatten van vervoersmodaliteiten bij een evenement;
 • Oefening met uiteenlopende evenementencasussen.

Melvin Zuidema

Melvin is sinds 2019 bij Event Safety Institute werkzaam. De voorbije jaren was hij in verschillende functies betrokken bij diverse evenementen, ondermeer als veiligheidscoördinator. Hij verricht analyses en planvorming met betrekking tot mobiliteit en wordt ingezet als mobiliteitscoördinator.

Rick Mensen

Rick is adviseur bij ESI. Hij heeft een achtergrond als organisator van grootschalige publieks- en sportevenementen. Hij was verantwoordelijk voor het parcours, de mobiliteit en veiligheid bij evenementen als de TCS Amsterdam Marathon en het EK atletiek in Amsterdam in 2016. Daarnaast was hij organisator van de Zandvoort Circuit Run en veel fietsevenementen waaronder de mountainbike strandrace Egmond-Pier-Egmond. In 2019 was hij als crisismanager actief bij het EK wielrennen in Alkmaar. Hij is gespecialiseerd in evenementen in de openbare ruimte en de planvorming rondom veiligheid en mobiliteit. Daarnaast is Rick in staat om partijen te verbinden en alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Rick komt uit de kop van Noord-Holland en is een echte Westfries, hij is kritisch, zet graag zijn schouders ergens onder en is analytisch zeer sterk. Rick volgt vele sporten en als hij niet aan het werk is bij sportevenementen dan doet hij zelf graag mee of gaat hij zelf een rondje hardlopen, wandelen of fietsen.

Locatie

Kaart wordt geladen...

‹ Terug naar workshops & opleidingen Grip op mobiliteit bij evenementen

Inschrijven

€ 395,00 Excl. BTW