Gedrag van crowds in crisissituaties

21 mrt 2023 - 28 mrt 2023 / 09:00 - 17:00 uur

In deze tweedaagse cursus leer je alles over het gedrag van crowds in crisissituaties. Doormiddel van beeldmateriaal en verschillende theorieën en modellen leer je over het collectief gedrag. Wat gebeurt er in het lichaam en in het hoofd wanneer iemand stress ervaart en hoe maakt iemand beslissingen? Je leert de meest voorkomende gedragingen tijdens evacuaties herkennen en begrijpen en krijgt verschillende manieren van communicatie en sturing aangereikt om beter grip te krijgen op verschillende crisissituaties.

Locatie:

 • Dag 1 op 21 maart: Brandweerkazerne – Vogelstraat 45 – Den Bosch.
 • Dag 2 op 28 maart: Hoofdkantoor Veiligheidsregio aan de Kooikersweg 2 – Den Bosch. 

Iedereen kan deze module volgen, maar de module is vooral gericht op:

 • eenieder die betrokken is bij crowd management van publieksevenementen en openbare manifestaties, de inrichting van evenementlocaties en het bepalen van maatregelen die publieksbewegingen bij evenementen, stadions en andere uitgaansgebieden beïnvloeden. (medewerkers en adviseurs van evenementenbureaus, producenten, beveiligingsorganisaties, politie, veiligheidsregio’s, gemeenten, architectenbureaus, pretparken, concerthallen en stadions)

 

Na het volgen van deze cursus kan de deelnemer:

 • Evacuatiegedrag in crowds herkennen
 • Een fysieke crowd van een psychologische crowd onderscheiden
 • Begrijpen welke factoren invloed hebben op de uitgangscapaciteit bij evacuaties
 • Begrijpen welke cognitieve functies worden beïnvloed door stress
 • Weten welke beslisprocessen er zijn en hoe lang beslissingen nemen kan duren tijdens een evacuatie
 • Menselijk gedrag in crisissituaties volgens het dynamisch vijffasenmodel herkennen en begrijpen
 • Meest voorkomende gedragingen tijdens evacuaties begrijpen en herkennen
 • Communicatie en sturing tijdens evacuaties herkennen en toepassen

Erica Kinkel

Drs. Erica Kinkel is calamiteitenpsycholoog. Onder de naam CalPsy verzorgt zij adviezen en opleidingen op het gebied van calamiteitenpsychologie. Daarnaast is zij bezig met haar promotieonderzoek aan de TU Delft op het gebied van evacuatiegedrag van voetgangers, in het bijzonder menigtes. Verder heeft zij jarenlang het vak Calamiteitenpsychologie gedoceerd aan de Universiteit van Amsterdam.

Kennly Vink

Kennly Vink richt zich binnen het Event Safety Institute op beleving en toegankelijkheid. Kennly heeft Culturele Maatschappelijke Vorming gestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam en heeft zich binnen haar studie gespecialiseerd in Strategic Event Design. Daarnaast heeft ze onderzoek gedaan naar de beleving van toegankelijkheid op festivals en is namens ESI lid van het themanetwerk ‘’Toegankelijkheid Festivals & Evenementen’’ van de Coalitie voor Inclusie.

Locatie

Kaart wordt geladen...

‹ Terug naar workshops & opleidingen Gedrag van crowds in crisissituaties

Inschrijven

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.