Gedrag van crowds in crisissituaties

07 feb 2023 - 14 feb 2023 / 09:00 - 17:00 uur

In deze tweedaagse cursus leer je alles over het gedrag van crowds in crisissituaties. Doormiddel van beeldmateriaal en verschillende theorieën en modellen leer je over het collectief gedrag. Wat gebeurt er in het lichaam en in het hoofd wanneer iemand stress ervaart en hoe maakt iemand beslissingen? Je leert de meest voorkomende gedragingen tijdens evacuaties herkennen en begrijpen en krijgt verschillende manieren van communicatie en sturing aangereikt om beter grip te krijgen op verschillende crisissituaties.

Iedereen kan deze module volgen, maar de module is vooral gericht op:

  • eenieder die betrokken is bij crowd management van publieksevenementen en openbare manifestaties, de inrichting van evenementlocaties en het bepalen van maatregelen die publieksbewegingen bij evenementen, stadions en andere uitgaansgebieden beïnvloeden. (medewerkers en adviseurs van evenementenbureaus, producenten, beveiligingsorganisaties, politie, veiligheidsregio’s, gemeenten, architectenbureaus, pretparken, concerthallen en stadions)

 

Na het volgen van deze cursus kan de deelnemer:

  • Evacuatiegedrag in crowds herkennen
  • Een fysieke crowd van een psychologische crowd onderscheiden
  • Begrijpen welke factoren invloed hebben op de uitgangscapaciteit bij evacuaties
  • Begrijpen welke cognitieve functies worden beïnvloed door stress
  • Weten welke beslisprocessen er zijn en hoe lang beslissingen nemen kan duren tijdens een evacuatie
  • Menselijk gedrag in crisissituaties volgens het dynamisch vijffasenmodel herkennen en begrijpen
  • Meest voorkomende gedragingen tijdens evacuaties begrijpen en herkennen
  • Communicatie en sturing tijdens evacuaties herkennen en toepassen

Erica Kinkel

Drs. Erica Kinkel is calamiteitenpsycholoog. Onder de naam CalPsy verzorgt zij adviezen en opleidingen op het gebied van calamiteitenpsychologie. Daarnaast is zij bezig met haar promotieonderzoek aan de TU Delft op het gebied van evacuatiegedrag van voetgangers, in het bijzonder menigtes. Verder heeft zij jarenlang het vak Calamiteitenpsychologie gedoceerd aan de Universiteit van Amsterdam.

Natalie van der Wal

Dr. Natalie van der Wal is associate professor in complexe socio-technische systemen aan de Technische Universiteit Delft. Haar onderzoek richt zich op het begrijpen van menselijk gedrag tijdens evacuaties en het vertalen van menselijk gedrag naar agent-gebaseerde computermodellen en simulaties. Dr. Van der Wal is zowel psycholoog als ontwerper van agent-gebaseerde modellen en simulaties.

Locatie

Kaart wordt geladen...

‹ Terug naar workshops & opleidingen Gedrag van crowds in crisissituaties

Inschrijven

€ 1.195,00 Excl. BTW