Crowd Safety en Risicoanalyse

21 sep 2020 - 23 sep 2020 / 09:00 - 17:00 uur

De cursus Crowd Safety and Risk Analysis is ontwikkeld door professor G. Keith Still en voldoet aan de normen en eisen van het IIRSM programma van Manchester Metropolitain University (HBO-niveau). De cursus wordt vanaf nu onder een unieke licentie van professor Still in het Nederlands verzorgd door de docenten van het Event Safety Institute. De cursus wordt samen met de paperback ”Introduction to Crowd Science” aangeboden.

Specialistische cursus voor event professionals en overheden

introcrowdscienceAls je verantwoordelijk bent voor de veiligheid op publiek toegankelijke locaties, moet je in staat zijn om principes en inzichten op het vakgebied van Crowd Science te kunnen toepassen. Deze stelling van professor Keith Still kan moeilijk worden ontkend. Crowd Safety staat centraal bij het plannen van het evenement en de overwegingen die gemaakt moeten worden bij het kiezen, inrichten en beoordelen van de veiligheid van een evenementlocatie. Eenieder die vanuit een private rol of een publieke verantwoordelijkheid betrokken is, moet kunnen begrijpen welke risico’s een rol spelen en hoe er kan worden omgegaan met de specifieke veiligheidsrisico’s rondom mensenmenigten. Het Event Safety Institute biedt exclusief voor Nederland en België deze internationaal geaccrediteerde cursus op HBO-niveau voor professionals. De cursus wordt verzorgd door Frank Wijnveld en Syan Schaap.

Doel van de cursus

Het ontwikkelen van meer bewustzijn over het gedrag van mensenmassa’s en individuen in de massa, en hun reacties op bepaalde ontwikkelingen. De cursus geeft ook inzicht in hoe publieksgedrag kan worden gemodelleerd en hoe bepaalde technieken die bijdragen aan publieksveiligheid kunnen worden toegepast.

Leerdoelen

Na het volgen van de cursus kan de deelnemer:

 • gevaarlijke situaties voor het plannen en beoordelen van evenementen herkennen (Crowd risicoanalyse);
 • massagedrag in de complexe en gebouwde omgeving begrijpen, onder normale omstandigheden en in noodsituaties;
 • een evenement in fases modelleren (instroom, circulatie, uitstroom) en factoren die van invloed zijn herkennen (design, informatie en management);
 • risicoanalyses uitvoeren voor het plannen, ontwerpen en managen van ruimtes waar mensenmassa’s zich verzamelen en verplaatsen;
 • richtlijnen toepassen voor het managen van publieksbewegingen voor uiteenlopende typen locaties;
 • verwoorden welke factoren bepalend zijn voor de risico’s en veiligheid van mensenmassa’s.

Incompany

Het is ook mogelijk om de cursus incompany te organiseren. Dit kan bij uitstek drie dagen achtereenvolgens, voor groepen tot 20 deelnemers.

Tijdens de cursus passen we de beschikbare kennis over Crowd Safety and Risk Analysis toe op jouw case studies en evenementen. Daarbij gaat het onder meer over: hoe en wanneer jouw bezoekersaantal een kritische grens bereikt, en hoe de effecten van design, informatie en management het gedrag van jouw bezoekers beïnvloedt. Dit zijn vitale onderdelen voor het begrijpen van publieksveiligheid op je eigen evenement. We helpen jouw team individueel of collectief om mensenmassa’s te begrijpen, om de benodigde veiligheidsplannen te maken, en om vredige protesten te interpreteren en ermee om te gaan. Juist door de cursus op eigen locatie te volgen, kan jouw team samen leren en de kennis op de eigen praktijk toepassen.

Masterprogramma Manchester Metropolitan University (MMU)

De cursus is ontworpen als een Accreditation of Prior Experiential Learning (APEL) route voor directe toegang tot de Msc Crowd Safety and Risk Analysis. Dit is een driejarig leertraject dat grotendeels op afstand (online) kan worden gevolgd. Wil je hiervoor in aanmerking komen, neem dan contact op met ESI. Meer informatie over het Masterprogramma in Manchester vind je op de website van de MMU.

 • Doelgroep: eenieder die betrokken is bij crowd management van publieksevenementen en openbare manifestaties, de inrichting van evenementlocaties en het bepalen van maatregelen die publieksbewegingen bij evenementen, stadions en andere uitgaansgebieden beïnvloeden. (medewerkers en adviseurs van evenementenbureaus, producenten, beveiligingsorganisaties, politie, veiligheidsregio’s, gemeenten, architectenbureaus, pretparken, concerthallen en stadions)
 • Omschrijving: opleiding op HBO-niveau tot crowd safety specialist met kennis van Crowd risico’s, inrichten van locaties, dynamiek in menigte en noodplanning. De deelnemer leert werken met verschillende modellen voor risicoanalyse en management, waaronder het DIM-ICE model en de RAMP analyse
 • Vereiste voorkennis: HBO werk- en denkniveau. Bij voorkeur heb je in je werk ervaring met crowd management-vraagstukken
 • Inhoud: lesmateriaal, oefencasussen, examen (sheets en achtergronddocumentatie worden digitaal verstrekt)
 • Duur: 3 dagen
 • Planning: 21, 22 en 23 september 2020
 • Locatie: NH Hotel, IJsselmeerweg 3, 1411 AA Naarden (i.v.m. het coronavirus zorgen wij dat er op locatie genoeg ruimte is om voldoende afstand te nemen)
 • Aantal deelnemers: 14
 • Prijs:
  • open inschrijving: € 1495,00 ex btw per persoon, incl. lunch en dranken
  • Incompany: informeer bij ESI naar de mogelijkheden
 • Begeleiding: Frank Wijnveld en Syan Schaap

Ben je van plan om je in te schrijven voor deze module en heb je vragen op het gebied van faciliteiten voor toegankelijkheid, dan kan je mailen naar info@esi.email.

Dag 1

1 Introductie in Crowd Science

2 DIM-ICE risicoanalyse

3 Dynamiek van Crowds – theorie en oefencasussen

4 Modelleren van crowds voor evenementen (met groepsoefening)

5 RAMP-analyse: theorie en oefening

6 Monitoren van crowds – theorie en praktijksituaties

7 De kunst van het misleiden, modelgebruik en wachtrijen


Dag 2

8 Crowd risicoanalyse: menselijk gedrag, risicoperceptie en gevolgen incidenten

9 Site-ontwerp en netwerkanalyse (met groepsoefening)

10 Uitstroomanalyse evenement (met groepsoefening)

11 Respons op calamiteiten (met oefening)

12 Simuleren van crowds en gebruik simulatiestudies

13 Analyse voor besluitvorming: Decision Support Matrix

14 Crowd Safety in noodsituaties: van planning naar uitvoering


Dag 3

15 Samenvatting van de cursus

16 Uitleg over het toepassen van de theorie op eigen casuïstiek

17 Groepsgewijze toepassing van de modellen

16 Presentaties van de resultaten door de groepen

18 Afsluiting met uitleg over de eindopdrachten

keith_still_bucks_new_universityG.K. (Keith) Still is als Professor of Crowd Science verbonden aan de Manchester Metropolitan University en is Visiting Professor bij Bucks New University. Sinds 1999 geeft hij uiteenlopende opleidingen en trainingen over Crowd Safety and Risk Analysis aan professionals in de evenementenwereld en binnen de overheid (gemeente, hulpdiensten, regionale en nationale overheden). Hij was verder onder meer expert witness na verschillende crowd disasters en was als adviseur betrokken bij de aanpak van verschillende complexe vraagstukken rond mensenmenigten en veiligheid. Persoonlijke website Keith Still

Locatie

Kaart wordt geladen...

‹ Terug naar workshops & opleidingen Crowd Safety en Risicoanalyse

Inschrijven

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.