Crowd Psychology for Crowd Safety Management

14 sep 2023 - 15 sep 2023 / 09:00 - 17:00 uur

Deze Engelstalige masterclass wordt verzorgd door prof. John Drury, internationaal de meest toonaangevende expert op het gebied van Crowd Psychology. De masterclass is bedoeld voor eenieder die betrokken is bij het crowd management van publieksevenementen en openbare manifestaties, de inrichting van evenementlocaties en het bepalen van maatregelen die publieksbewegingen bij evenementen, stadions en andere uitgaansgebieden beïnvloeden. John Drury verzorgde deze masterclass al eerder in verschillende landen. De inhoud van de lesstof wordt compleet voor ESI geactualiseerd, om aan te sluiten op de nieuwste ontwikkelingen post-Corona.

In de masterclass krijg je inzicht in de nieuwste wetenschappelijke theorieën en onderzoeksresultaten op het gebied van ‘crowd psychology’. Ook leer je verschillende kernconcepten en -principes kennen, die over verschillende domeinen in de praktijk kunnen worden toegepast. Daar bovenop krijg je een reeks praktische aanbevelingen en richtlijnen aangereikt waarmee je de inzichten op het gebied van crowd psychology in de praktijk kunt toepassen. Deze masterclass helpt je zodoende om de veiligheid en veerkracht van je crowd op evenementen en andere drukke plaatsen te vergroten.

 • Doelgroep: eenieder die betrokken is bij crowd management van publieksevenementen en openbare manifestaties, de inrichting van evenementlocaties en het bepalen van maatregelen die publieksbewegingen bij evenementen, stadions en andere uitgaansgebieden beïnvloeden. (medewerkers en adviseurs van evenementenbureaus, producenten, beveiligingsorganisaties, politie, veiligheidsregio’s, gemeenten, architectenbureaus, pretparken, concerthallen en stadions)
 • Omschrijving: Engelstalige masterclass waarin de nieuwste wetenschappelijke theorieën uit de crowd psychology worden aangereikt. De cursus voorziet deelnemers van kernconcepten en -principes die over verschillende domeinen in de praktijk kunnen worden toegepast.
 • Vereiste voorkennis: minimaal HBO werk- en denkniveau, basiskennis van crowd management en voldoende praktijkervaring met het omgaan met crowds op evenementen. Bij vragen: neem contact op met ESI.
 • Inhoud: hand-out van de presentatie, oefencasussen en de kans om John Drury na afloop van de cursus vragen te stellen over het toepassen van de inzichten.
 • Duur: 2 dagen van 9.00 uur tot uiterlijk 17.00 uur
 • Planning: 14 en 15 september 2023
 • Locatie: Het Spoorwegmuseum, Maliebaanstation 16, 3581 XW Utrecht
 • Aantal deelnemers: minimaal 10 en maximaal 20 deelnemers
 • Prijs: €1.495,00 per persoon ex BTW incl. lunch en dranken
 • Begeleiding: John Drury (University of Sussex) en Syan Schaap (ESI)

Ben je van plan om je in te schrijven voor deze module en heb je vragen op het gebied van faciliteiten voor toegankelijkheid, dan kan je mailen naar info@esi.email.

Dag 1

 • Inleiding tot crowd psychology in relatie tot crowd safety
 • Hoe mensen zich gedragen in noodsituaties: van kwetsbaarheid naar collectieve veerkracht
 • Crowd psychology gebruiken in communicatie
 • ‘Persoonlijke ruimte’ in statische en bewegende crowds

Dag 2

 • Crowds en conflicten
 • Werken met groepsidentiteiten en normen om collectieve zelfregulering mogelijk te maken
 • Managen van het gedrag van mensenmassa’s in een case study: de effectieve ontsmetting van massaslachtoffers bij een chemisch, biologisch, radiologisch of nucleair-incident (CBRNe).
 • Afsluitende opdracht

Prof. John Drury

John Drury is hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit van Sussex. Hij heeft 30 jaar ervaring in het onderzoeken van menigtegedrag - inclusief massabijeenkomsten, live-evenementen en festivals, massale noodsituaties en menigteconflicten. Hij heeft meer dan 100 peer-reviewed tijdschriftartikelen over deze en andere onderwerpen gepubliceerd. Hij doceert crowd-psychologie voor crowd safety management aan de UK Fire and Rescue Service en aan crowd safety managers over de hele wereld.

Drs. Syan Schaap

Na zijn studie bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (afgestudeerd in 2002), was Syan als onderzoeker en adviseur verbonden aan verschillende organisaties. Zijn carrière begon bij het onderzoeksbureau van de VNG. Hierna volgden zeven jaar COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. Vanaf 2011 heeft Syan zich volledig toegelegd op evenementenveiligheid, sinds 2014 vanuit het Event Safety Institute.

Locatie

Kaart wordt geladen...

‹ Terug naar workshops & opleidingen Crowd Psychology for Crowd Safety Management

Inschrijven

Tickets

€ 1.495,00 Excl. BTW

Registration Information