Coördinator veiligheid en vergunningen
07 nov 2023 - 14 nov 2023 / 09:00 - 17:00 uur
Coördinator veiligheid en vergunningen
Tijdens deze basiscursus leer je wat er nodig is om een evenement veilig te laten verlopen en de nodige vergunningen aan te vragen. ESI reikt alle onderdelen aan waar je in je werk te maken mee krijgt als coördinator veiligheid en vergunningen. Na het volgen van de cursus heb je alle tools in huis om een veiligheidsplan met de juiste informatie te vullen. Je leert verschillende tools hanteren om het voorbereidingsproces te organiseren en om jouw veiligheidsplan goed te onderbouwen. Na het volgen van de cursus weet je welke juridische kaders een evenement kent en kom je niet voor verrassingen te staan. Door het volgen van deze word je een gelijkwaardige gesprekspartner voor de gemeente en kan je de keuzes op het gebied van veiligheid en vergunningen goed onderbouwen.
Na deze cursus kan de deelnemer:
- Aangeven welke interne en externe stakeholders doorgaans betrokken zijn bij de organisatie van een veilig evenement en een strategie bepalen in de benodigde afstemming met deze stakeholders.
- Aanhaken op het gemeentelijke proces van vergunningverlening, hierop anticiperen in je eigen procesplanning benoemen welke afspraken er moeten worden gemaakt om te komen tot een tijdige vergunning.
- Aangeven welke wet- en regelgeving doorgaans bij de organisatie van evenementen van toepassing is en de naleving van deze regels in de praktijk brengen.
- Als opsteller van het veiligheidsplan van een evenement gebruik maken van door ESI aangereikte sjablonen voor veiligheidsplannen en herkennen aan welke indieningsvereisten en kwaliteitsnormen een goed veiligheidsplan moet voldoen.
- Bij het opstellen van het veiligheidsplan ook de aangereikte kennis(bronnen) over brandveiligheid, crowd management, beveiliging, mobiliteit, evenementenzorg, noodsituaties en crisisbeheersing benutten.
- Aangeven welke eisen de Arbeidsomstandighedenwet stelt aan de veiligheid van evenementen en deze principes in de praktijk brengen.
- Een risicoanalyse opstellen met input van alle betrokken partners, volgens de RISKOM-methodiek, die ook veel wordt toegepast door gemeenten en Veiligheidsregio’s.
- Keuzes voorstellen ten aanzien van de inrichting van een coördinatieteam of CMT, afgestemd op de aard en omvang van een evenement.
- Tijdens de uitvoering namens de organisatie toezicht houden op het veilig verloop van het evenement.
- Aangeven wat noodsituaties en GRIP-opschaling van de hulpdiensten betekenen voor de organisatie, de taakverdeling en de besluitvorming.
- Doelgroep: coördinator veiligheid vergunningen van evenementenorganisaties, productiebedrijven of zelfstandigen
- Omschrijving: in deze basiscursus leer je wat er nodig is om de veiligheid en vergunning van een evenement op orde te krijgen. ESI reikt alle onderdelen aan waar je in je werk te maken mee krijgt.
- Vereiste voorkennis: er is geen voorkennis vereist, de opleiding vormt de basis voor eenieder die nieuw is in deze functie of dient als opfriscursus voor de coördinator veiligheid en vergunningen.
- Inhoud: eLearning RISKOM-Risicoanalyse, lesmateriaal, sheets en achtergronddocumentatie worden digitaal verstrekt.
- Duur: 2 dagen van 9.00 uur tot uiterlijk 17:00 uur
- Planning: de cursus in open inschrijving vindt plaats op 7 en 14 november 2023
- Locatie: Stadion Galgenwaard, Herculesplein 241, Utrecht
- Aantal deelnemers: 15
- Prijs: € 995,00 ex btw per persoon, incl. lunch en dranken
- Incompany: informeer bij ESI naar de mogelijkheden
- Begeleiding: Rick Mensen en Kennly Vink
Ben je van plan om je in te schrijven voor deze module en heb je vragen op het gebied van faciliteiten voor toegankelijkheid, dan kan je mailen naar info@esi.email.
Dag 1
- Stakeholderanalyse
- Procesplanning in relatie tot het gemeentelijk evenementenproces
- Regelgeving en vergunningen bij evenementen
- Aanvraagformulier, indieningsvereisten en kwaliteit planvorming
- Arbowet en veilig werken
- Opstellen veiligheidsplan
- Coördineren plannen van inhuurpartijen
Dag 2
- Brandveiligheid
- Crowd Management
- Inzet beveiliging
- Mobiliteit en bereikbaarheid
- Evenementenzorg
- Risicoanalyse: oefening toepassen RISKOM
- Noodsituaties en ontruiming
- Coördinatie en crisisbeheersing