ESI Jaarcongres 2022

Plenaire onderdelen

Op het plenaire programma dit jaar drie onderwerpen die de afgelopen maanden veel aandacht hebben gekregen. Dagvoorzitter Wouter Jong begeleidt de discussies tussen prominente sprekers over demonstraties en ordeverstoringen, het reguleren van drukte in de binnenstad en de toekomst van veilige evenementen.

Gedurende het plenaire programma blikken we terug op gebeurtenissen tijdens de coronapandemie, maar denken we ook voor over de ontwikkelingen in 2022.

Spanningen in de samenleving: ontwikkelingen in demonstraties en ordeverstoringen

Recente cijfers zijn er nog niet, maar duidelijk is dat ons land sinds de coronacrisis te maken kreeg met een forse toename in demonstraties. In januari braken in verschillende steden “avondklokrellen” uit. Willem Woelders, Plaatsvervangend Politiechef Landelijke Eenheid en lange tijd nationaal commandant van de SGBO (staf) Corona, blikt terug op deze periode, de inzet die erbij nodig was en de impact voor de politie.

Taco Temminck Tuinstra, adviseur van de burgemeester van Amsterdam op het gebied van demonstraties, belicht het gemeentelijke perspectief. Amsterdam kreeg onder meer te maken met een zeer drukbezochte Black Lives Matters-demonstratie op de Dam. Professor Sociale Psychologie Tom Postmes is gespecialiseerd in menselijk gedrag in groepen en beschouwt de ontwikkelingen in demonstraties en ordeverstoringen vanuit een gedragsperspectief. Wat leren we van deze periode voor de komende tijd?

Druktebeheersing in de openbare ruimte: lessen uit coronatijd

De coronamaatregelen en in het bijzonder de 1,5 meternorm maakten van onze samenleving sinds het voorjaar van 2020 één groot crowd management-vraagstuk. In steden als Breda zaten winkelstraten, winkels, musea, parken en horeca veel eerder aan hun maximale capaciteit. Naarmate de pandemie langer duurde, veranderde het gedrag en werd het steeds moeilijker om overal voldoende afstand te houden. Ook toeristische trekpleisters kregen deze periode meer dan ooit te maken met bezoekersmanagement en het NBTC speelde daarop in door hulp aan te bieden.

Anouk van Eekelen, manager destination development bij het NBTC, en Crowdprofessionals-directeur Frank Wijnveld, die veel steden met deze uitdagingen mocht helpen, duiden de dilemma’s die in deze periode ontstonden en de nieuwe inzichten het heeft opgeleverd. Zij kijken daarmee ook vooruit: wat nemen ze mee voor het management van drukte in de binnenstad, parken, natuurgebieden en toeristische hotspots in de nabije toekomst?

Veilige evenementen: wat zijn de uitdagingen?

De volledige heropstart van evenementen heeft door de voortdurende heropleving van corona nog altijd niet plaatsgevonden. Coronaregels zorgden er de afgelopen maanden voor dat zelfs voor kleine evenementen een grondige beoordeling nodig was. Wanneer de grotere festivals en stadsfeesten eindelijk weer losbarsten, rijst de vraag: wat is er nodig om evenementen weer veilig en verantwoord plaats te laten vinden?

Een panel bestaande uit Remko Hermans (evenementenorganisator en bestuurslid Vereniging van Evenementenmakers VVEM), Taco van Luijten (voorzitter sectie evenementen Nederlandse Veiligheidsbranche), Arjan Hof (Hoofd Openbare Orde en Veiligheid gemeente Groningen) en directeur Veiligheidsregio Brabant-Noord Marie-Louise van Schaijk (landelijk portefeuillehouder evenementen in de raad van directeuren Veiligheidsregio’s) gaan hierover met elkaar in gesprek.

Sterke verhalen over de Formule 1

Het zal niemand zijn ontgaan: het plaatsvinden van de eerste Grand Prix Formule 1 in Zandvoort sinds 1985. Het aanloopproces naar een evenementenvergunning begon al in 2019 en werd in 2020 ruw onderbroken door de coronapandemie. Voormalig Head of Operations Rob Langenberg werkte maandenlang intensief samen met een team van professionals van organisatie DGP, de gemeenten Zandvoort en Haarlem, adviseurs van de politie en de veiligheidsregio en vele andere partijen.

Rob blikt aan het einde van deze congresdag op een luchtige manier terug op de hele gang van zaken en het verloop van de racedagen. Deze bijdrage mag je niet missen!

Inschrijven ESI Jaarcongres

Je kunt je hier inschrijven voor het ESI jaarcongres 2022 in Zwolle. Voor groepen vanaf 3 personen geldt een speciale groepskorting.

Tarieven

Voor deelname aan het ESI jaarcongres 2022 gelden de volgende tarieven exclusief BTW:

– Deelnameprijs (standaard): € 355,00 per persoon
– Groepstarief (vanaf 3 personen): € 295,00 per persoon

Op het inschrijven zijn de algemene voorwaarden van ESI van toepassing.